Не олігархам, а фермерам: На Прикарпатті вимагають справедливого розподілу дотацій


21 грудня Івано-Франківська обласна рада прийняла звернення до центральних органів влади щодо необхідності вдосконалення механізмів розподілу коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію програм підтримки сільського господарства України.

Слід зазначити, проект звернення до Уряду та парламентарів напрацювали спільно з прикарпатськими фермерами та сільгоспвиробниками.

Як заначив доповідач, голова  комісії з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Приймак, цьогоріч кошти державного бюджету не були використані аграріями у повному обсязі через недосконалість схеми їх розподілу. При тому, лише у 2018 році сільгосповиробники виростили 70 мільйонів тон зерна, що складає 17% ВВП України, або 42% надходжень до держбюджету валютної виручки. Водночас, на наступний рік підтримку фермерів зменшили на 200 мільйонів, у порівнянні з 2018.

Також є несправедливим, що два аграрні холдинги, які обробляють лише 3% сільськогосподарської землі, отримують майже 50% державних дотацій. А 45 тисяч фермерів (70%) не можуть отримувати дотації через складність процедури. 

"Така ситуація потребує негайного врегулювання. Сільськогосподарський виробник не може жити річним плануванням, коли ситуативні правила розподілу державної допомоги щоразу змінюються. Наче законодавець зумисне прописує програмові вимоги, які неможливо виконати", – каже Приймак.

Водночас, під час розгляду питання свободівець Ігор Дебенко зауважив, що наразі розвитку аграрному сектору заважає не так розподіл дотацій, а інфраструктурні проблеми та система поборів. 

«Близько 90% сільгоспвиробників виступають проти існуючої системи дотацій. І розумію, чому. Адже аналіз показує, що в 2018 році серед представників великого бізнесу, які одержали найбільше коштів, «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка та «UkrLandFarming» Олега Бахматюка. На ці дві фірми припало майже 50% виділених державою дотацій. Не треба далеко заглядати, достатньо лише проаналізувати їхні зв’язки та впливи. Тож мені здається, що сьогодні для дрібного фермера важливо дати можливість узаконити землю та врегулювати питання з рейдерством. А не розподіляти в ручному режимі дотації, фінансуючи олігархат», - підкреслив Дебенко.