Не панікувати: Що не варто робити українцям під час воєнного стану


У неділю, 25 листопада російські судна захопили українські кораблі біля Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків дістали поранення.

Вже під час нічного засідання РНБО України одноголосно підтримала пропозицію президенту України ввести воєнний стан строком на 60 днів. Для його запровадження відповідне рішення президента повинна схвалити Верховна Рада України, яка має зібратися сьогодні, 26 листопада о 16:00 на позачергове засідання.

Ця новина викликала велику кількість різноманітних коментарів серед українців. Відтак, журналіст Віталій Гайдукевич закликав не панікувати. Для цього він написав на своїй сторінці у Facebook "пам’ятку істерички" і побажав усім "холодної голови". 

1. Воєнний стан має схвалити Рада. Там є пункти, вони можуть задіюватися вибірково. 

2. Не треба бігти знімати готівку, депозити, купувати бензин, долари, сухарі - все це нікуди не дінеться - не грайте на руку спекулянтам та ІПСО окупанта.

3. Мобілізації не буде (поки). Ніхто не зніматиме з потяга в ЗСУ, тому не треба бігти в бік польского кордону, та й там бляхери тусять - закрито.

4. Якщо Рада схвалить воєнний стан, то це не пожиттєво. Є термін дії - 60 діб. Далі по ситуації. 

5. Категорично не треба патякати язиком про пересування військової техніки і особового складу. Фраза "кума з Великих Підштаньків і всю бригаду штукатурів вивезли на полігон такий-то" - теж зло. Менше тексту.

6. Не можеш допомогти армії, не придатний до служби - працюй де ти є, сплачуй податки, зберігай спокій, не пиши в Фейсбучику ідіотських дописів про "всьо пропало".

7. Окрім агресії збройної (нагадую - від 2014 року вона є, сьогодні просто новий ракурс), є війна інформаційна - усі , хто діє всупереч національній єдності - мразота, або на зарплаті. Вирішуй, хто ти.

8. Хочеться написати зойк - піди погуляй годинку. Повернешся - напишеш, якщо воно ще буде актуально. А краще не засмічувати стрічку несуттєвим.

9. Не треба продукувати абсурдні поради, що слід було робити - займися своєю справою. Ти не Нельсон, не Айк, не МакАртур... Помовч. 

10. Все може бути як гірше, так і краще. Україна обмежена в ресурсі "ходів". Зараз багато що залежить від наших партнерів. Тож знов - помовч.

Холодної голови усім нам.