Не тільки користь: чим шкодить черешня?


Далеко не всім людям можна їсти черешню досхочу – при ряді захворювань її ягоди протипоказані. Крім того, черешня має властивість накопичувати шкідливі речовини.

У продажу з’явилася черешня – неймовірно корисна для здоров’я ягода, яку можна їсти навіть тим, кому не можна більш кислу вишню. Але лікарі нагадують, що з першими ягодами на прилавку потрібно бути обережними, пише Ukrhealth.

За словами лікаря Людмили Бабич черешня, як і всі ягоди, може акумулювати в собі нітрати та інші небезпечні хімічні речовини, що використовуються фермерами. Ранні плоди потрібно попередньо замочувати у холодній воді на 20 хвилин, а потім промивати під проточною водою, порадила фахівець. Дітям саму першу ягоду краще не давати зовсім.

Черешня має масу переваг – вона некалорійна і при цьому багата клітковиною, м’яко очищає печінку. Людям з гастритом , виразкою і проблемами з підшлунковою вишню їсти не рекомендують, – але черешня якраз допомагає таким пацієнтам із травленням, знімає їм шлункові кольки і покращує загальне самопочуття. Тим не менш, в деяких випадках від вживання черешні слід утриматися.

«У черешні мало протипоказань, але все ж вони є. Вона заборонена тим, хто часто страждає розладами шлунка та діареєю, оскільки надає додаткову проносну дію. Також уникати вживання потрібно при непрохідності кишечника», – зазначила Людмила Бабич.

Також черешня може підвести організм у вразливих дітей. Клітковина, що містяться в м’якоті кислоти, велика кількість вуглеводів і особливо алергени можуть стати причиною погіршення самопочуття у ранньому віці.

Крім того, не потрібно вживати свіжу черешню на голодний шлунок та відразу після щільної трапези – навіть цілком здоровим людям краще починати їсти ягоди не раніше ніж через півгодини. У день досить з’їдати 20-25 ягід: цієї кількості достатньо, щоб наситити організм корисними речовинами, мікроелементами і вітамінами.