Небезпечні пригоди Станиславівських гімназистів


Станиславівські гімназисти не лише старанно гризли граніт науки. Нерідко вони брали участь у мітингах і демонстраціях, влаштовували різні розіграші, а часом ставали героями й більш небезпечних пригод.

У жовтні 1907 р. українські гімназисти вчиняли напади на бурсу Святого Миколая (нині вул. Чорновола, 9). Бурсою в ті часи називали гуртожиток, де проживали й харчувалися студенти гімназії з навколишніх сіл. Як повідомляла преса, бунтівні гімназисти не схвалювали керівництво бурси, яке належало до староруської партії, що підтримувала все російське.  На знак протесту нападники регулярно вибивали вікна в будинку, пише Західний кур'єр.

Вихованці бурси влаштовували нічне чергування, чергових змінювали щогодини. І нарешті бурсакам таки вдалося зустрітися віч-на-віч з нападниками. Вони побачили групу молодих людей, які влізли на паркан і кидали в будівлю бурси каміння. Чергові підняли тривогу, а нападники втекли на роверах. В листопаді того ж року на вул. Баторія (тепер вул. Короля Данила) четверо підлітків і кілька гімназистів затіяли бійку. Один з підлітків пхнув ножем учня VI гімназійного класу Гольського, після чого юнак потрапив до шпиталю з серйозною раною під лопаткою.

У 1912 р. в станиславівському суді розглядалася незвична справа, адже на лаві підсудних знаходився гімназист, який мав конфлікт з заступником директора гімназії й погрожував йому фізичною розправою. Зухвалого юнака засудили на два місяці ув’язнення.