Немає реформ - немає грошей, - ЄС про 600 млн євро для Києва


За день до саміту Східного партнерства, який відбудеться в Брюсселі в п’ятницю 24 листопада, Європейська комісія не згодна йти на поступки Україні. Її представники заявляють, що критикований Києвом проект декларації не буде змінений.

Передає Польське радіо

Єврокомісія критично ставиться до України за відсутність реформ. У результаті, на саміті не оголосять про передання останньої частини позики в розмірі 600 мільйонів євро. Від 2014 року Київ отримав з євросоюзного бюджету понад 5,5 мільярда євро.

Відповідальний за політику сусідства комісар Йоганнес Ган сказав, що Україна не виконала всіх умов. Наприклад, не діє правильно управління, яке перевіряє вірогідність майнових декларацій співробітників державної адміністрації та політиків. Торік декларацію подало понад 1 мільйон осіб. «Донині оцінено лише 100 декларацій. Це смішна кількість», – зазначив комісар.

Європейська комісія скаржиться на відсутність прозорості в управлінні державними коштами і на те, що не скасовано заборони експорту деревини. Отже, 600 мільйонів євро надалі залишаються замороженими, незважаючи на прохання Києва розблокувати їх. Єврокомісія не хоче поступатися Україні також у справі декларації, підготовленої на саміт, і вводити в ній зміни. Київ звертає увагу, що документ недостатньо амбітний і в ньому не наголошено на європейській перспективі.

Навіть заява президента України Петра Порошенка про те, що він не прибуде на саміт, не довела до зміни позиції Європейської комісії.