Неподалік міського озера на Мазепи без дозвілів і документів збудували багатоверхівку


Будівельна компанія «Bau comfort» активно освоює територію на вул. Мазепи, 160А, що по-сусідству із міським озером. За півроку, забудовник звів висотку на 7 поверхів і на цьому зупинятися не збирається.
Фактично, перші дозвільні документи на будівництво, компанія отримала буквально кілька тижнів тому. При цьому, замість критичної реакції, місцева влада просто узаконює збудовані поверхи, пише Побудовано в ІФ.

Раніше, на вулиці Гетьмана Мазепи 160А, знаходився двоповерховий жилий будинок. Згодом, довкола будівлі виріс металевий паркан, а рік тому об’єкт демонтували.

На сторінці будівельної компанії «Bau comfort» у мережі Twitter  збереглися фотографії будинку ще до його знесення. Світлини були зроблені на початку серпня 2017 року. Також міститься коротке відео довколишньої території, відзняте квадрокоптером.

Знесений будинок, що раніше знаходився на вул. Мазепи, 160А, фото з сторінки компанії «Bau comfort» у мережі Twitter

Видно, що стара радянська будівля мала вигідне розташування. Затишний, центральний район міста, у кроковій доступності від парку та міського озера. Нині про цей будинок вже нічого не нагадує - на його місці виростає багатоквартирна висотка. Яскраві рекламні банери, що розміщені вздовж усього периметру майбутньої забудови вказують, що на вулиці Мазепи, 160А зводиться житловий комплекс під назвою «Park Residence». На банері зображено сучасний багатоквартирний 9-поверхвоий будинок, планування квартир, а також контактні дані забудовника.  На цьому вся інформація про житлову забудову вичерпана. 

 Проект ЖК «Park Residence»

 

Відзначимо, що освоювати територію будівельна компанія «Bau comfort» розпочала навесні цього року. Станом на кінець серпня новобудова налічує 7 поверхів і досі продовжує рости. При цьому, окрім рекламних конструкцій, забудовник і досі не встановив будівельного паспорту об’єкта будівництва.  Це спеціальний інформаційний стенд, де має бути зображено фасад будівлі, її адресу, вказано замовника, генпідрядника будівництва, а також осіб, що відповідають за технічний нагляд. Важливо те, що паспорт міститься номер ліцензії, що дозволяє здійснювати будівельні роботи, а також номер і дату видачі декларації про початок будівельних робіт. Ці дані необхідні для контролюючих органів і їх легко перевірити у відритому реєстрі ДАБІ.

Відсутність будівельного паспорта на об’єкті будівництва – це вже критичний сигнал для покупців. Варто задатись питанням, чи не приховує забудовник якоїсь інформації, тай взагалі, наскільки таке будівництво законне.

Півроку тому Побудовано в Франківську перевіряло будівництво житлового комплексу по вулиці Мазепи, 160А. Перевірка показала, що компанія «Bau comfort» розпочала будівництво із явними порушеннями. Чи виправив забудовник свої помилки та що сьогодні являє забудова на вулиці Мазепи, 160А, розглянемо далі.

Фото з будівництва по вул. Мазепи, 160-А, серпень 2018 року 

 

 

 

Земельна ділянка

У 2001 році за адресою вулиця Мазепи, 160А було створено об’єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку «Цегельник». За даними аналітичної системи Youcontrol, ОСББ досі існує, хоча сам будинок  демонтували у серпні 2017 року. Згодом, на його місці, компанія «Bau comfort» розпочала будівництво нового житлово комплексу «Park Residence».

Згідно даних кадастрової карти, по вулиці Мазепи, 160А знаходиться земель ділянка площею 0,3231 га. Її цільове призначення – «для житлових, житлово-будівельних, гаражно і дачно-будівельних кооперативів». Земля перебуває у приватній власності ОСББ «Цегельник».

Ділянка на кадастровій карті 

Згідно відомостей з Державного реєстру прав на нерухоме майно, право власності на ділянку, ОСББ зареєструвало у червні 2017 року. При цьому, у реєстрі, цільове призначення землі вказано «для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку».

Побудовано в Франківську з’ясувало, що в 2010 році, Івано-Франківська міська рада затвердила ОСББ «Цегельник» технічну документацію із землеустрою, на земельну ділянку площею 0,3231 га на вул. Гетьмана Мазепи, 160А, із передачею її в оренду, терміном на п’ять років, для обслуговування багатоквартирного житлового будинку. Рік потому міська рада своє рішення скасувала. Натомість депутати затвердили ОСББ «Цегельник» документацію на користування земельною ділянкою з передачею її у власність.

Дозвільна документація

Право власності на ділянку ОСББ зареєструвало аж у червні 2017 році. Тоді ж Департамент містобудування, архітектури і культурної спадщини видав ОСББ «Цегельник» містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення (І черга будівництва) за адресою вулиця Гетьмана Мазепи, 160А. Містобудівна документація була видана на шестиповерховий будинок (шостий – мансардний поверх), розрахований на 55 квартир.

Натомість, у грудні 2017 року, Державна архітектурно-будівельна інспекція скасувала видані департаментом містобудівні умови та обмеження. Незважаючи на це, навесні 2018 року, на ділянці по вулиці Мазепи, 160А розпочалося будівництво багатоквартирного будинку, яке триває досі.

Містобудівні умови та обмеження, видані у червні 2017 року

Відзначимо, що ОСББ «Цегельник» не стало оскаржувати рішення ДАБІ у суді. Натомість, 9 серпня 2018 року виконавчий комітет погодив видати ОСББ «Цегельник» містобудівні умови та обмеження для будівництва багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення (дев’ять поверхів) на вулиці Гетьмана Мазепи, 160, 160А.

Перед цим, у липні,  Івано-Франківська міська рада затвердила детальний план території для будівництва багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення на вулиці Гетьмана Мазепи, 160, 160А. Проект розраховано на чотири черги будівництво. Перші три черги - це житлові багатоквартирні будинки із підземний паркінгом, а четверта черга – торгово-офісні приміщення.

ДПТ для будівництва багатоквартирного житлового будинку з закладами оздоровчо-реабілітаційного призначення на вулиці Гетьмана Мазепи, 160, 160А

Відзначимо, що сам проект ДПТ на сайті міськради відсутній. Графічну частину проекту Побудовано в Франківську отримало у відповідь на інформаційний запит від департаменту архітектури.

Фактично, будівництво на вулиці Мазепи, 160А триває більш ніж півроку. За цей час забудовник встиг звести цілих 7 поверхів без жодної дозвільної документації, у всіх на видноті. Виникає питання, як місцева влада пропустила повз увагу забудову території по-сусідству із міським озером, ще й із явними порушеннями. При цьому, затверджуючи проект детального плану території та погоджуючи містобудівні умови та обмеження місцева влада буквально узаконила об’єкт на вулиці Мазепи, 160А.

«Bau comfort» - компанія із німецьким характером та франківською пропискою

Отже, в отриманій дозвільній документації фігурує виключно ОСББ «Цегельник», тому на яких умовах компанія «Bau comfort» освоює територію неподалік міського озера, невідомо.

Власником ділянки є ОСББ «Цегельник». Ст. 42 Земельного Кодексу України передбачає безоплатну передачу співвласникам багатоквартирного будинку у власність або в постійне користування земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки. Ця ж стаття визначає, що порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, визначається співвласниками. Водночас, у частині 5 цієї ж статті зазначається, що «у разі знищення (руйнування) багатоквартирного будинку майнові права на земельну ділянку, на якій розташовано такий будинок, а також належні до нього будівлі, споруди та прибудинкова територія, зберігаються за співвласниками багатоквартирного будинку».

Відтак, можна припустити, що ОСББ « Цегельник» віддав ділянку на вулиці Мазепи, 160А під забудову компанії «Bau comfort». У цьому разі, забудовник отримує від власника землі право на користування землею або укладає із ним договір суперфіцій (право на забудову ділянки). Відзначимо, що це юридичні документи, їх наявність засвідчується у реєстрі прав на нерухоме майно.

Водночас, у реєстрі державної архітектурно-будівельної інспекції, за період від червня 2017 року і до сьогодні, не зареєстрованого жодного дрзволу на виконання будівельних робіт по вул. Гетьмана Мазепи, 160А. Відтак, згідно ст. 376 Цивільного кодексу України таке будівництво визначається як самочинне.

Будівельна компанія «Bau comfort» - новий гравець на ринку нерухомості Івано-Франківська. Забудовник лаконічно називає себе «будівельною компанією із німецьким характером». На своєму офіційному сайтівказувати про себе більше компанія «Bau comfort» не стала. Обмежилась лиш контактними телефонами та адресою офісу.

Згідно даних аналітичної системи Youcontrol, у «компанії із німецьким характером «Bau comfort» виявилась цілком українська прописка. У березні 2017 року, в Івано-Франківську було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю «Баукомфорт». Підприємство займається будівництвом житлових та нежитлових будівель, і має ліценцію за господарську діяльність пов’язану зі створенням об’єктів інфраструктури та ліцензію на земляні, скелелазні та верхолазні роботи. 

Керівником компанії значиться Гриців Юрій Михайлович. Засновники підприємства, Суркова Тетяна Михайлів та Лисовенко Роман Володимирович, внесли порівну по 1 000 000 грн до статутного капіталу компанії.  Тетяна Суркова числиться засновницею ще 5-ти підприємств, серед яких обслуговуючий кооператив «ЖБК «Фізкультурний», який зареєстрований за адерсою вул. Мазепи 160 (цей будинок знаходиться по сусідству із будівельний майданчиком, де нині будується ЖК «Park Residence»).

Скрін з Youcontrol 

 

 Засновники компанії, скрін з Youcontrol 

 

 Керівництво, скрін з Youcontrol