Неподалік міського озера росте чергова незаконна багатоповерхівка


Знайти вільну від забудови ділянку, та ще й у центрі Івано-Франківська, стає все складніше. Ті, кому це вдається, освоюють територію максимально вигідно і швидко, нерідко порушуючи будівельні норми. Найголовніше - звести будинок, а там вже якось буде. За таким принципом здійснюється забудова території по вул. Лемківська,3, по-сусідству із міським озером.
На папері - це 6-поверховий житловий будинок. В реальності житлова багатоквартирна висотка нараховує всі 11 поверхів, пише Побудовано в ІФ.

У мережі можна знайти чимало оголошень про продаж квартир у новому житловому комплексі по вул. Лемківська, 3. Це невеличка вулиця у центральній частині міста, що знаходиться паралельно вулиці Короля Данила. Сама новобудова неначе затиснута між будинками і від центральної дороги її зовсім не видно.

В рекламних публікаціях можна побачити проект сучасного 10-поверхового житлового будинку. Його головна родзинка - розташування. Об’єкт знаходиться у затишному центральному районі, неподалік міське озеро і парк , у пішій доступності садочок, школа, продовольчий ринок. За якихось десять хвилин ходьби можна дійти до Вічевого майдану і Ратуші. Погодьтеся, квартири у подібному будинку суцільна спокуса для покупців. Та ще й ціна як на елітну нерухомість у центрі Івано-Франківська цілком помірна. До прикладу на сайті-каталозі ЛУН  ціна за квадратний метр становить 13 620 грн.

Візуалізація проекту представлена на сайті забудовника компанії "Атлант-ІФ"

Побудовано в Франківську звернулося із запитом до департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини і отримало у відповідь копію містобудівних умов та обмежень виданих на забудову земельної ділянки по вул. Лемківська, 3.

Містобудівна документація була видана у серпні 2015 року на будівництво багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення. Запроектований будинок розраховувався на 23 квартири, а у висоту не мав перевищу 6 поверхів (шостий поверх мансардний).

Містобудівні умови та обмеження опубліковані на сайті департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини

Зазначається, що замовником робіт виступає Ольшевський Ігор Аркадійович. Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб, Ігор Ольшевський з 2007 року зареєстрований як фізична особа – підприємець. Основний вид діяльності -  будівництво житлових і нежитлових будівель.

У містобудівних умовах та обмеженнях замовник декларує право власності на дві земельні ділянки по вул. Лемківська, 3. Згідно діючого генерального плану міста їх функціональне призначення визначається як «територія малоповерхової та багатоквартирної житлової забудови».

Площа першої ділянки становить 0,0345 га. Її цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Ділянка на кадастровій карті 

Також у документі замовник вказує ще одну ділянку площею 0,0202 га. Однак, згідно даних кадастрової карти, ділянки із зазначеними розмірами по вул. Лемківська,3 просто не існує. 

Натомість по-сусідству із попередньою ділянкою розташована територія площею 0,0198 га, яка згідно даних кадастрової карти теж перебуває у приватній власності Ігоря Ольшевського. Її цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Ділянка на кадастровій карті 

Окрім містобудівної документації, у відповідь на запит Побудовано в Франківську  департамент архітектури повідомив, що видані містобудівні умови та обмеження на забудову території по вул. Лемківська,3, були скасовані рішенням Державної архітектурно-будівельної інспекції від 6 вересня 2016 року.

Водночас, те саме ДАБІ, яке у вересні скасувало дію містобудівних умов та обмежень, вже у листопаді 2016 року, видало декларацію про початок будівельних робіт на багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення по вул. Лемківська, 3. У документі замовником робіт вказаний Ігор Ольшевський, підрядником – приватне підприємство «Галкомбуд».

Декларація про початок будівельних робіт 

Виходить, що Держархбудінспекція спочатку скасувала містобудівну документацію, а потім на її ж основі видала дозвіл на будівництво. Зазначимо, що містобудівні умови та обмеження є однієї з основних складових вихідних даних, які необхідні для отримання замовником  декларації про початок будівельних робіт.

Отже, замовник будівництва, Ігор Ольшевський вирішив на власній землі побудувати багатоквартирний житловий будинок і навіть розробив під це відповідну містобудівну документацію. Але нині, замість запроектованих шести поверхів, новобудова по вулиці Лемківська,3 нараховує 11 поверхів. Як видно на фото, будівництво багатоповерхівки уже на фінішній прямій. У будівлі є дах, вмонтовані вікна, тривають роботи над облицюванням фасаду. При в’їзді на об’єкт розміщений паспорт будівництва, де вказано, що закінчення будівельних робіт заплановане на другий квартал 2018 року. Також там міститься візуалізація самого багатоквартирного житлового будинку, де нараховується 6 поверхів, на противагу існуючим 11.

Новобудова по вул. Лемківська,3 станом на травень

  

 

 

 

На паспорті будівництва замовником зазначений Ігор Ольшевський, забудовником виступає приватне підприємство «Атлант-ІФ». Саме ця компанія реалізує квартири у новобудові по вул. Лемківська,3. Цікаво те, що у декларації про початок будівельних робіт, яка видана у листопаді 2016 року, у якості підрядної організації зареєстроване зовсім інше підприємство, а саме компанія «Галкомбуд».

За даними аналітичної системи Youcontrol, приватне підприємство "Атлант-ІФ" засноване у 9 років. Основний вид діяльності - бдівництво житлових і нежитлових будівель. Засновники компанії - Спринчак Олександр Олександрович та Ониськів Ярослав Богданович, порівно внесли до статутного капіталу по 1 250 000 грн. Ярослав Ониськів також значиться керівником підприємтсва. На рахунку компанії немає ані заборгованості, ані судових справ. Ліцензія на здійснення господарської діяльності пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури дійсна до 2019 року. 

Скрін з Youcontrol 

Сьогодні будівельний об’єкт намагаються узаконити. На початку квітня у газеті Західний кур’єр з’явилося оголошення про початок процедури громадських обговорень проекту детального плату території для багатоквартирної житлової забудови на вул. Лемківська, 3. Дозвіл на розробку проекту ДПТ Івано-Франківська міська рада надала у грудні 2017 року.

У публікації наведені основні техніко-економічні показники проекту, такі як площа забудови 1 900 м кв та загальна площа об’єкту – 20 420 м кв. Також зазначено, що будівля розрахована на 4 секції, її поверховість складає 10-12 поверхів, а кількість квартир – 192 шт.

Наведені цифри суттєво відрізняються від задекларованих у 2015 року намірів, де йшлося про шестиповерховий житловий будинок і 23 квартири. Тепер мова йде про будинок у 10-12 поверхів і майже дві сотні квартир, та ще й на території малоповерхової житлової забудови. Звісно, у разі затвердження проекту детального плану території, замовник будівництва зможе змінити цільове призначення землі під багатоквартирну житлову забудову. Втім, якби подібну процедура пройшла ще перед початком будівництва, усе б відбувалося у законному руслі. Натомість тепер, це узаконення самовільної збудованого 11-поверхового житлового будинку, на який у забудовника немає жодної дозвільної документації.  В іншому випадку забудовник просто не зможе здати будинок в експлуатацію, в власники кватир не зможуть заселитись у своє нове житло.