Неповна дотація тягне Івано-Франківськ у боргову яму


Недостатнє фінансування. Івано-франківські депутати з”ясовували, чому наприкінці кожного року виникає заборгованість із виплати заробітної плати освітянам. Минулий рік був особливо важким для місцевого бюджету. Затримку виплат вчителі відчули ще восени.

У профільному Департаменті причиною називають недостатній розмір субвенції. Виділені для Прикарпаття гроші надійшли лише на третину від запланованої суми.

Крім того, при розрахунку субвенції фактично не враховується, що кількість вихованців освітніх закладів щороку збільшується. Зокрема, в Івано-Франківську торік такий розрив становив понад півтори тисячі учнів. Плюс 40-50 додаткових учительських ставок відповідно.

Також окремі депутати занепокоєні, що педагогам не виплачено січневий аванс. В Департаменті фінансів таку інформацію спростовують. Також називають низку причин кількаденної затримки.

Як наслідок недостатнього фінансування із держбюджету, вперше за кілька останніх років в Івано-Франківську склалася ситуація, коли податки із зарплати не відраховуються вчасно. Йдеться про єдиний соціальний внесок. Сума боргу з ЄСВ зросла до 60-ти мільйонів. Тим часом є неабияка заборгованість перед підрядниками.

Непросту фінансову ситуацію в міськраді обіцяють вирішити якнайшвидше. Обіцяють, вся заборгованість буде погашена наприкінці зими.

 Відео: Вежа