Нерозкриті злочини Станиславова


У кінці будь-якого детективного фільму проникливий сищик розкладає все по поличках і розгадує кожну головоломку. Проте в реальному житті все складніше, тому деякі загадки так і залишаються нерозгаданими. Такі таємниці траплялися і в історії нашого краю.

В лютому 1911 р. в місті таємничо зник гімназист Казимир Пекарський, що навчався у третьому класі польської гімназії. Він залишив аркуш паперу зі списком осіб, у яких він позичав гроші, а на звороті написав: “Прощавайте”, пише Західний кур'єр.

Висловлювалися припущення, що юнак покінчив життя самогубством через погану успішність, але його тіла ніде не знайшли і про його подальшу долю нічого не було відомо.

В 1918 р. у Станиславові загадково зникали діти. Містом ширилися чутки, одна неймовірніша за другу – говорили, що дітей викрадали італійські полонені, цигани і навіть китайці. Поліція і преса намагалися якось заспокоїти громадськість і стверджували, що діти в місті губилися й раніше і про жодні “масові зникнення” не йшлося.

В 1926 році в Хриплині постерунковий поліцейський виявив жахливу знахідку – людську стопу, відрізану трохи вище суглоба і загорнуту в закривавлену шмату. Експерти з’ясували, що нога була жіночою, а жінка, якій вона належала, мабуть, була представницею вищих кіл суспільства, бо ніжка була доглянутою. Жодних тіл з відрізаною ногою не було знайдено. Тож поліцейські так і не змогли з’ясувати, що сталося: жорстоке вбивство чи нещасний випадок.