Невідомі водойми України: 15 унікальних озер, водоспадів, каньйонів і заток


Коли збираємося у подорож, нам все частіше хочеться відшукати незвідані місця, яких не торкнулася цивілізація. Хоча, під час планування відпочинку, перше, що спадає на думку, – це найбільш популярні курорти. Там завжди багатолюдно і часто не проштовхнутися.

Приємно, що Україна все ще може похвалитися віддаленими куточками, надійно захованими від чужих очей, тому давайте помандруємо, пише igotoworld.com

Буцький каньйон

Де знаходиться: біля села Буки, Маньківський район, Черкаська область.

Буцький каньйон по праву називають одним з найкрасивіших місць Центральної України. Його кам’яні береги, вік яких оцінюють в 2 млрд. років, нависають над стрімкою річкою Гірський Тікич. Це місце вже давно облюбували альпіністи. Звивистий і довгий Буцький каньйон починається біля двометрового перекату колишньої греблі ГЕС, в народі іменують його водоспадом Вир. Тут можна побачити мальовничі руїни, що залишилися від старого водяного млина, який побудували у 19 столітті. Милуватися околицями каньйону можна біля самої води, влаштувавши пікнік або залишившись тут з наметом на нічліг.

Біле озеро

Де знаходиться: село Рудка, Володимирецький район, Рівненська область.

Озеро карстового походження з чистою і прозорою водою. Дно переважно піщане. З висоти пташиного польоту здається, що ця водойма дійсного білого кольору. Біле озеро має цілющі властивості, його ще називають «озером молодості». Все це через високий вміст гліцерину, вода тут навіть на дотик м’яка.

Шолохівський (Токівський) каскадний водоспад

Де знаходиться: село Токівське, Апостолівський р-н, Дніпропетровська область.

Шолоховський водоспад у народі відомий під назвою «Червоне каміння». Місцевість так назвали, бо тут багато граніту червоного кольору. Примітно те, що цей граніт можна зустріти по всій Дніпропетровській області – в архітектурних елементах або монументальних будовах. Сам по собі Шолоховський водоспад невеликий, довжина – близько 14 м з перепадами від декількох сантиметрів до декількох метрів. Водоспад починається від притоки річки Базавлук. Цей каскадний водоспад виник у мезозойську еру. Уявляєте, він був свідком зародження людської цивілізації.

Актовський каньйон

Де знаходиться: село Актове, Вознесенський район, Миколаївська область.

Актовський каньйон – це унікальне місце, де ансамбль стрімких скель і гранітних валунів поєднується зі світом рослин. Його називають «Каньйон Диявола» або «Малий Крим». Своїм ландшафтом ця місцевість нагадує відомі каньйони Північної Америки. Протікає річка Мертвовод, насичена сірководнем, і має дивний колір, але є тут місця і для купання з чистою прозорою водою. Поруч з Актовським каньйоном знаходиться ще одне дивовижне місце – Трикратський ліс-лабіринт.

Арбузинський каньйон

Де знаходиться: біля сіл Актове і Трикрати, Вознесенський район, Миколаївська область.

Арбузинський каньйон – це молодший брат Актовського каньйону. Названий так, бо крізь валуни вперто пробиває собі дорогу річка Арбузинка. За підрахунками, гранітно-базальтові скелі Арбузинського каньйону сформувалися близько 4 млрд. років тому. Завдяки вулканічному походженню у цьому районі не буває зими, адже вулкан, який дав життя цьому регіону, досі не охолов. Обидва каньйони – Актовський і Арбузинський входять до складу природного парку «Бузький гард».

Водоспад Кобалар (Козирок)

Де знаходиться: село Передове, Севастопольський район, Крим.

Серед водоспадів виділяють так звані ефемерні водоспади – ті, які з’являються лише у вологу погоду. Кобалар саме такий. З висоти 14 м водоспад падає у маленьке озеро, створюючи прозору водяну завісу. Милуватися цим видовищем можна тільки навесні і взимку, у літню пору року джерело, як правило, вичерпується. Назву Козирок цьому місцю дали завдяки незвичайній формі уступу, з якого спадає невеликий струмочок.

Блакитні озера, Щурове

Де знаходиться: село Щурове, Краснолиманський район, Донецька область.

Назва «Блакитні озера» говорить сама за себе. Вода в них дійсно чиста, блакитна і ніколи не застоюється. Це відбувається завдяки підземним джерелам, що забезпечують постійну циркуляцію водного потоку. Місцевість оточена сосновим лісом і піщаними берегами.

Водоспад Срібний

Де знаходиться: біля села Соколине, Бахчисарайський район, Крим.

Ця кримська природна пам’ятка надзвичайно красива у будь-який час року. Водоспад Срібні струмені або просто Срібний являє собою навислу шапку з моху, по якій стікають срібні нитки води. Подивіться на нього уважно у світлі сонячних променів.

Бакотська затока

Де знаходиться: Бакота, Кам’янець-Подільський район, Хмельницька область.

Виникнення Бакотської затоки пов’язано із затопленням чотирьох сіл у долині Дністра. Це відбулося після закінчення будівництва Новодністровської ГЕС. Тепер, приїжджаючи сюди, ви можете милуватися воістину космічними пейзажами. Унікальність цього місця полягає у тому, що його оточують скелі, тому тут сформувався особливий мікроклімат, характерний скоріше для південних широт. Недосвідчений мандрівник завжди знайде заняття до душі у цьому дивовижному краї.

Каньйон річки Синюхи

Де знаходиться: біля села Тернівка, Новоархангельський район, Кіровоградська область.

Маловідоме місце в Україні – це каньйон річки Синюхи. Слід сказати, що загальна довжина річки більше 100 км, вона вважається однією з найчистіших річок, адже на ній не знайдеш жодного промислового підприємства. Сам каньйон займає лише малу частину водойми, але при цьому ця ділянка одна з найгарніших.

Соледарське озеро

Де знаходиться: місто Соледар, Донецька область.

Наступна водойма досить незвичайна і навіть загадкова. У Соледарського озера аномальна температура води, його ще називають озером «з підігрівом». Справа у тому, що чим глибше, температура зростає, хоча повинно бути з точністю навпаки. Досліджувати цю загадку природи досить складно. Була спроба аквалангістів спуститися на дно, але вони помітили, що вода ущільнюється, перетворюючись на «рідке скло» і виштовхує на поверхню кожного, хто спробує опуститися занадто глибоко.

Джуринський (Червоноградський) водоспад

Де знаходиться: село Нирків, Заліщицький район, Тернопільська область.

Джуринський водоспад – найбільший рівнинний водоспад в Україні. Кажуть, виник він штучним шляхом. Легенда свідчить, що під час одного з турецьких набігів, що стався більше 4 століть тому, загарбники змінили русло річки Джурин. Вороже військо сподівалося, що жителів міста замучить спрага, і ті знімуть оборону фортеці. До речі, недалеко від водоспаду стоять прекрасні руїни Червоноградського замку. Міста з цією назвою вже давно не існує, але ви можете поглянути на його руїни.

Озеро Кагул

Де знаходиться: біля села Нагірне, Ренійський район, Одеська область.

Кагул – це українське озеро, яким неможливо намилуватися. До того ж це найпівденніша точка після Криму. Саме сюди птахи прилітають, щоб перечекати зиму, їхні численні гнізда можна побачити серед скель. Місцевість навколо озера досить типова для півдня. Тут жарко і немає людей поблизу. Іншими словами – ідеальне місце для того, щоб перевести дух від суєти мегаполісів.

Каньйон Кок-Асан

Де знаходиться: село Поворотне, Білогірський район, Крим.

Каньйон Кок-Асан – це найбезлюдніша водоспадна і каскадна пам’ятка Східного Криму. Він утворений річкою Кучук-Карасу, в його володіннях перебуває 4 великих водоспади з безліччю каскадів-порогів – знамениті Черемісовські водоспади. Найвищий з них називають Російською гіркою, по скельному масиву зигзагами стікає вода. Не варто також забувати про «ванни молодості» – невеликі озера з чистою і прохолодною водою.

Звісно, в Україні є чимало інших водойм, які варто відвідати. А які порадите ви?