Неймовірна Україна: Прогулянка Дністровським каньйоном


Чи мріяли ви коли-небудь про один день на Дністрі з дивовижними краєвидами і відчуттям безпосередньої близькості до природи? Якщо ні, то обов'язково внесіть собі цей пункт у список бажань на літо.

Команда IGotoWorld.com ділиться ще одною красивою місциною, звідки стартує неймовірний маршрут – круїз по Дністру. Це – порт Раковець на Івано-Франківщині, який відкриває мандрівникам одне із семи чудес України – Дністровський каньйон.

Річковий туризм в Україні не користується аж надто великою популярністю. Проте можна поєднати «водну» прогулянку із пішохідними маршрутами по мальовничих місцях і пам'ятках Дністровського каньйону.

Чим унікальний Дністровський каньйон?

Дністер – одна із найбільших і найкрасивіших річок України. Спускаючись із гір річка утворює загадкові меандри, острови, сповільнює течію і дарує неймовірні пейзажі мандрівникам, котрі наважились на сплав або на подорож незвіданими стежками на пагорбах вздовж Дністра. Від Галича до Хотина річка утворює унікальний Дністровський каньйон – один із найбільших не тільки в Україні, а й у Європі. Круті схили, реліктові ліси, дивовижна природа з печерами і водоспадами, загублені замки і скельні монастирі роблять його одним із наймальовничіших місць нашої країни.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Кілька фактів про Дністровський каньйон

  • Довжина каньйону складає близько 250 кілометрів.
  • Тут – унікальний м’який клімат і різноманітна флора та фауна: понад 1000 видів рослин і 250 видів тварин. Тут водяться дикі качки, козулі, чорні лелеки, видра річкова, борсук звичайний, бражник «Мертва голова», махаон та інші.
  • Багатий підводний світ – всього близько 40 різновидів, тут  плавають коропи, марени, лящі, судаки, щуки, окуні і соми, густери, краснопірки, жерехи, верховодки. Із рідкісних видів – вирезуб, марена, стерлядь.
  • Пагорби каньйону – це справжні «українські тропіки»: береги  вкривають листяні ліси, де ростуть дуби, липи, граби, клени, берези і ясені.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Основні пам’ятки та цікаві місцини Дністровського каньйону

  • Найбільша у світі гіпсова печера – Оптимістична.
  • Острів Інь-Янь – він дійсно нагадує древній китайський символ. На Дністрі є багато островів і кожен з них – красивий, живописний.  
  • Червона гора неподалік від села Берем'яни.
  • Найбільший рівнинний водоспад – Джуринський.
  • Водоспад Дівочі сльози.
  • Червоногородський, Жванецький і Раковецький замки.
  • Хотинська фортеця.
  • Скельний монастир у селі Лядова.
  • Шишкові пагорби.
  • Бакотська затока.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Пішохідний туризм

Дністровський регіональний ландшафтний парк – це майже 20 тисяч гектарів неймовірних пейзажів! Зелені пагорби з рідкісними рослинами, реліктові ліси, скелясті виступи, водоспади, вершини Велика і Мала Говди, Червона гора. Територія – надзвичайно мальовнича і дуже перспективна у плані розвитку пішохідного туризму. Вже зараз є туристичні стежки до водоспадів Дівочі сльози та Возилівського.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Туристи, які зупиняються у порту, окрім прогулянок по селу Раковець,  можуть здійснити мандрівки до сіл Копачинці, Чернелиця, Незвисько, Уніж (добратися до сіл можна маршрутками, або замовити трансфер), здійснити піші мандрівки до замків, ознайомитися із археологічними пам’ятками, залишками стародавнього Буківнянського городища, або ж просто погуляти пагорбами Дністровського каньйону.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Набирає популярності новий екологічний маршрут «Стежка Равлика», який пролягає територією Дністровського регіонального ландшафтного парку вдовж струмка, котрий по всій своїй протяжності утворив каскади неперевершених водоспадів.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Маршрут «Стежка Равлика» стартує на березі річки Дністер, поблизу Хатинки Рибалки у селі Копачинці Городенківського району, проходить по високому залісненому схилу вздовж струмка з каскадом водоспадів. По дорозі туристи можуть побачити цінні пам’ятки природи, геології  та археології. Далі стежка веде до музею «Борцям за волю України» та до церкви Різдва святого Івана Хрестителя (1877 рік). Завершується маршрут ще одним унікальним об’єктом – єдиною на Івано-Франківщині фермою «Покутський равлик».

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.

Як дістатися до порту Раковець: село розташоване за 60 кілометрів від Івано-Франківська у Городенківському районі. Найзручніше буде доїхати власним транспортом, однак, можна і залізницею до Івано-Франківська, звідти – рейсовим автобусом до Раковця. Також можна замовити трансфер з Івано-Франківська.

Автор фото: Anna Semeniuk, IGotoWorld Photo Group.