Німці три тижні гостюватимуть у прикарпатському селі Камінь


Українсько-німецька зустріч молоді відбувається цими днями у селі Камінь, що на Рожнятівщині. Це друга частина великого проекту, в рамках якого каменські діти ще навесні відвідали німецьке місто Бамберг.

Ідея такого обміну виникла в громадської організації “Bamberg:UA” і разом з педагогами Каменської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів стала можливою.

Протягом трьох днів понад тридцять молодих людей ділитимуться досвідом одні з одними. Програма розпочалася з вітального концерту місцевих аматорських колективів, родзинкою якого був відомий гурт “Сусіди”. Школярі декламували напам’ять вірші як на українській, так і на німецькій мовах, танцювали в національних костюмах, демонстрували відеопрезентації про свій край. Педагогам від німецької делегації символічно вручили хліб і сіль на вишиваному рушнику, а пізніше усім гостям – подарунки, пам’ятні сувеніри, листівки.

Як зазначила директорка місцевої школи Надія Полицька, організація заходу потребувала і часу, і зусиль багатьох залучених людей – від районних чиновників, учителів до сільської молоді. За її словами, подія такого масштабу вперше відбувається у селі і, навіть, районі, тому не могла залишитися поза увагою загалом. Мешканці села радо відкрили свої двері для приїжджих, які проживатимуть у сім’ях та ближче знайомитимуться з українським побутом. Місцеві ґаздині продемонструють свої кулінарні вміння на відкритому майстер-класі та приготують традиційні страви для гостей.

“Цей проект має важливе значення для розвитку сільської місцевості, - переконана голова “Молодої Просвіта Прикарпаття” Євгенія Бардяк. – Це не просто взаємні візити і знайомство з культурою, традиціями, а й перспектива розвитку регіону, його економіки, активізації громади. Молодь повинна скористатися чудовою можливістю та не проґавити шанс реалізувати запозичені в німецьких колег ідеї, що працюють там. Даний обмін може перерости у довготривалу співпрацю через вибудувані комунікаційні мости між людьми з різних країн”.

Для пошуку ідей майбутніх спільних проектів програма передбачає також мапування місцевості – відвідання визначних місць Рожнятівського району: пластовий табір-музей «Сокіл» (с. Гриньків), рекреаційний комплекс "Кедрова палата" (дача Шептицького) в урочищі Підлюте, музей Івана Вагилевича (с. Ясень), пам'ятний знак на честь перших емігрантів (с. Небилів), Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини (с. Цінева).

Гості з Німеччини уже зазначили, що вражені щирою гостинністю українців та висловили бажання підтримувати розпочату співпрацю.