НКРЕ підтвердила, що західняки переплачують за електроенергію


Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) підтвердила порушення законодавства щодо захисту економічної конкуренції з боку групи компаній АТ «ДТЕК Західенерго» на Бурштинському енергоострові.

Згідно з повідомленням прес-служби регулятора, перевірка виявила, що ДТЕК «Західенерго» та пов’язані з нею трейдери, використовуючи монопольне становище, блокують можливість імпорту електроенергії, зокрема, з боку Словаччини, пише Захід.net.

При цьому, «ДТЕК Західенерго» у липні – вересні 2019 року зменшувала обсяги продажів електроенергії на ринку «на добу наперед» та на «внутрішньодобовому ринку», що змушувало постачальників та їх споживачів отримувати електроенергію на балансуючому ринку за більш високою ціною.

У зв’язку з цим Антимонопольний комітет України (АМКУ) відкрив справу за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції та зловживанням монопольним становищем АТ «ДТЕК Західенерго».

На початку жовтня журналісти з'ясували, що ДТЕК Ріната Ахметова, яка контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини, не постачає дешеву електроенергію з Європи на Бурштинський енергоострів, змушуючи мешканців Івано-Франківської, Львівської і Закарпатської областей купувати енергію на третину дорожче від решти України.

Варто також уточнити, що Бурштинський енергоострів – це умовна територія, від’єднана від енергосистеми України, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції, що належить групі ДТЕК Ріната Ахметова, разом з прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Всього на цій території мешкає близько 3 млн українців.