Нова схема шахраювання в соцмережах: як не залишитись без грошей


Шахраї видурюють гроші через опитування в Instagram. За отримані відповіді обіцяють провести розіграш грошових призів.

У прес-службі Приватбанку повідомили, що від їхнього імені проводилось опитування GIVEAWAY 2018. За участь в ньому користувачам соцмереж обіцяли гроші. Шахраями виявились особи, які пишуть із російських акаунтів.

"Під приводом отримання грошового виграшу шахраї пропонують довірливим громадянам переказати певну суму грошей для "підтвердження" виграшу, після чого зібрані гроші виводяться на особисті рахунки шахраїв. Зловмисники збирають такі платежі, як правило, через російські платіжні агрегатори, такі, як SimplePay або WalletOne", йдеться в повідомленні Приватбанку.

Фейкові опитування з'явилися в мережі нещодавно. Приватбанк уже зафіксував перші звернення постраждалих у червні.

"Для запобігання дій шахраїв банк звернувся до всіх платіжних сервісів, за допомогою яких шахраї збирають гроші, з вимогою блокування незаконних операцій і використання карток українських банків у шахрайських схемах", кажуть у прес-службі.

Користувачів соцмереж просять бути обережними і не брати участь у жодних сумнівних опитуваннях і не переводити кошти невідомим особам. Приватбанк ніколи не вимагає грошей за участь або ж перемогу у власних акціях.

"Вашу картку заблоковано, банк проводить розширення вашої кредитної лінії, вам підключено функцію оплати таксі через мобільний" - будь-який дзвінок або смс з пропозиціями "від вашого банку" може виявитися пасткою шахраїв. Навіть набравши комбінацію цифр для відмови від послуги, з вашої картки можуть зникнути всі гроші.