Нова Врадіївка? Жителі Івано-Франківщини заявили про "черговий міліцейський бєспрєдєл" і жахи Івано-Франківського СІЗО


Після бунту жителів Врадіївки проти міліцейського свавілля, можливість відновлення справедливості в окремо взятому селі, місті чи містечку стала не такою вже утопічною.

До редакції "Української правди" звернулися мешканці Івано-Франківщини, які попросили розповісти про "черговий міліцейський бєспрєдєл" і знущання над їхнім знайомим.

Хоча масово воювати проти місцевої влади люди поки не готові, вони вже не бояться говорити про наболіле. "Вони хочуть об'єктивного розслідування справи", - написав співрозмовник УП і передав номер телефону жінки Катерини, яка розповіла про жахи Івано-Франківського СІЗО.

"Українська правда" не може стверджувати, що всі факти, викладені Катериною, є правдивими. Але описані нею події за участі Івано-Франківського УМВС, а також версія місцевого слідчого викликають підозри щодо нелюдських методів роботи людей у погонах. 

 

"З мого чоловіка вибивали неправдиві свідчення. Він порізав собі вени"

Після того, як Олега Гавриліва забрали у СІЗО, його дружина Катерина залишилася з двома маленькими дітьми в розбитому будинку. Під час затримання міліціонери розбили двері і перевернули будинок догори дном, каже жінка.

"Це було о 6 ранку, приїхало 6 машин, всі люди – у цивільному. Вони зламали двері, побили чоловіка прямо в хаті, мене притиснули до стіни, погрожували пристрілити собаку", - починає свою розповідь Катерина.

За словами жінки, міліціонери хапали з її дому все підряд - на цих речах навіть теоретично не могло бути відбитків пальців її чоловіка. Забрали навіть телефони і фотоапарат, яким Катерина намагалася зробити фото розбитої хати.

Лише через певний час вона зрозуміла, що сталося – її чоловіка підозрюють у спробі пограбувати чужу квартиру.

Справу спочатку порушили за ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на 6-7 років, але пізніше перекваліфікували на більш тяжку - п. 5 ст. 185, де вже передбачено від 7 до 12 років тюрми.

Крім Олега Гавриліва, міліція затримала його брата і сусіда, інкримінуючи їм спробу крадіжки, вчинену "в особливо великих розмірах або організованою групою".

Коли жінка змогла "пробитися" у СІЗО, то не впізнала свого чоловіка. Навпроти неї сидів сильно побитий хлопець з перебинтованими руками, головою, вибитими зубами і синцями на обличчі. Виявилося, що в ізоляторі Олег намагався порізати собі вени.

"Я була в шоці. Бачу перед собою людину, а половини людини нема. Коли я побачила, що у нього нема зубів, я спитала, що сталося. Він каже: "Коли затримували, мене вивезли в ліс і били". Це він мені так шепнув через ґрати. Потім його ще дві години били в машині. Після того він порізав вени. Коли прийшла перевірка, вони сказали, що він просто спить, а потім сусід по камері випадково розкрив ковдру і побачив кров. А "шили" його навіть не в той день, на наступний", - розповіла Катерина.

Чоловік розповів, що внаслідок катувань вимушений був зізнатися у тому, чого не скоював.

"На нього дуже сильно тиснуть, йому сказали підписати зізнання в тому, що він не робив. Каже, він розуміє, що це тяжка стаття, але іншого виходу не було", - каже жінка.

Катерина каже, що хоче привернути увагу до своєї історії, щоб врятувати свого чоловіка – інакше його "заб’ють на смерть". Втім, за її словами, ніхто з її сусідів чи місцевих мешканців не організовував акцій, і вона бореться з "безчинством міліції" самостійно.

Єдиний, хто вступився за жінку – місцевий депутат Юрій Романюк, який на прохання Катерини направив депутатське звернення начальнику ОУ УМВС області Олегу Салу, а також начальнику місцевого департаменту з питань виконання покарань в області.

"Я одна, з двома дітьми – 6 і 2 років. Я звернулася тільки до депутата і до адвоката, який вивчає справу і каже, що вона шита білими нитками. За місяць розслідування вони "нашили" йому 17 епізодів і вже передають справу до суду, прокуратура погодилася одразу", - розповіла жінка.

Дружина Гавриліва стверджує, що докази причетності її чоловіка до злочину – вигадані.

"Все базується на розповіді якоїсь жіночки в барі, яка не знала навіть прізвищ, але розповіла, що саме мій чоловік і ще двоє людей обікрали ту квартиру. Насправді мій чоловік був того дня у Долині, він їздив машиною, але нікого не грабував", - розповідає Катерина.

Вона припускає, що на її чоловіка намагаються "повісити" чужий злочин, оскільки раніше він був судимий за хуліганство. "Вони просто пробили по базі і затримали мого чоловіка. А ще затримали його брата і сусіда, які ніколи не притягувалися", - каже вона.

На питання, за що саме її чоловік поніс покарання минулого разу Катерина відповісти не може. Каже, це було ще до їхнього знайомства і не вона не вникала в обставини тієї справи.

 

"Він заснув, а зранку прокинувся, а зуби випали"

Слідчий Юрій Боричко, який веде справу Гавриліва, у коментарі "Українській правді" підтвердив, що обвинувальний висновок вже складено і справу передано до суду. Слідчий розмовляв з кореспондентом УП бадьорим голосом і, здається, не почув у своїй версії подій нічого дивного.

Розмову з Боричком УП передає повністю:

- Дружина Гавриліва стверджує, що її чоловіка побили у СІЗО, вибивали з нього неправдиві свідчення. Вам про таке відомо?

- Ніхто на нього не тиснув, свідчення ніякі не вибивав. Під час затримання у нього вилучено достатньо речових доказів, і він особисто написав явки з каяттям

- Але дружина бачила на тілі чоловіка сліди побоїв, зокрема, вибиті зуби.

- Мені Гаврилів казав, що він заснув, а зранку прокинувся, а зуби випали. Він ще просив мене, щоб я йому купив клей, щоб їх приклеїти. Він особисто у мене в кабінеті приклеював ці зуби.

- Вибачте, але ви самі вірите у цю версію? Вона виглядає дещо неправдоподібною…

- Я можу вам показати коробочку від клею. Тим більше, там були конвоїри (від УП – за словами дружини Гавриліва, близько 3 місяців тому її чоловіку поставили нові зубні коронки, але клеєм їх не кріплять).

- Чудово, то ви готові пустити журналістів у СІЗО і показати те, про що кажете, допустити їх до підсудного?

- З даного приводу я вам нічим допомогти не можу, оскільки досудове розслідування закінчено. Я вже дозволи на побачення не надаю, дозвіл надає тільки суд міста Червоноград Львівської області (Гаврилів зареєстрований у Дрогобичі Львівської області). Ми саме направили документи туди.

- Чи відомо вам, що Гаврилів намагався покінчити життя самогубством?

- Наскільки мені відомо, він порізав вени в СІЗО. Я у нього запитував, у зв’язку з чим, він сказав, що це його особисте… Наскільки я володію інформацією, він там щось з дружиною посварився.