Нові Скоморохи і Дитятин можуть приєднатися до Більшівцівської ОТГ


З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбулося обговорення з представниками сіл Нові Скоморохи і Дитятин можливості приєднання до нині чинної Більшівцівської ОТГ Галицького району.

Нагадаємо, що Новоскоморохівська і Дитятинська сільські ради відповідно до перспективного плану належали до Більшівцівської ОТГ, проте свого часму не дали згоди на об’єднання. А нині Більшівцівська ОТГ успішно розвивається у нових фінансових умовах. 

За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія  Стефанчука, Новоскоморохівська і Дитятинська сільські ради налічують приблизно 2 тисячі жителів. Їхні доходи сумарно становлять понад мільйон гривень, а це не такі гроші, які б дали можливість розвиватися цим сільським територіям. Тому варто згадати про те, що Більшівцівська ОТГ на нині отримала інфраструктурну субвенцію у розмірі понад 2, 5 млн. грн., яку нараховують відповідно до кількості сільських жителів об’єднаної громади. Тобто ці села втратили можливість отримати ресурс для розвитку своїх територій, який становив би для них приблизно 800 тис. грн. Також вони втратили надходження від податку на доходи фізичних осіб у розмірі понад 400 тис. грн., які нині у розпорядженні депутатів районної ради.

«Сільські ради, які блокують об’єднання, втрачають колосальний ресурс на розвиток інфраструктури, – наголосив Юрій Стефанчук. – Тому найкращий вихід – приєднатися до чинної ОТГ, яка успішно розвивається, заробляючи і використовуючи кошти в нових фінансових умовах».