Новорічна афера 2018: Прикарпатець радить, як не зустріти Новий рік під сосною


Розпочався період Новорічних бронювань житла в Карпатах. Водночас, активізувались віртуальні шахраї, які користуючись ажіотежем та наживаються на довірливих українцях.

Відомий прикарпатець та мандрівник Микола Семеген у своєму блозі на сайті karpaty.ua розповів, як знайти фейкові пропозиції по оренді житла в Карпатах та не зустріти Новий рік під сосною.

Ось свіженьке оголошення (12:23, 13 листопада 2017) на OLX.

фейкове оголошення про оренду житла в Карпатах

  • Припустити, що щось не так можливо вже з хедеру сторінки. Вартість 2100 грн за котедж в Яблуниці на 8 місць — це не реально.

  • Користувач зареєстрований в листопаді — підозріло.

Якщо бачите, що обліковий запис новостворений і ціна "солодка", відсотків на 95% — це шахрай.

  • Гугліть фото обраного котеджу. Наприклад, я знайшов, фото взято тут http://lesobitel.ru/nashy-uslugy/kottedj-bolshoy/ — "Ленинградская обл, Выборгский р-н, пгт. Рощино, Еловая аллея 38".

  • По телефону вимагають передоплату — 50-100% від вартості відпочинку, пропонують ще знижку — 100 грн.

реальні фото будинку

  • Перегляньте усі оголошення автора. В реальних продавців, швидше за все, будуть супутні оголошення — "продам гриби чи ягоди" та ін. Шахраї зазвичай викладають одне оголошення, щоб не привертати увагу.

  • Гугліть номер телефону автора. Шахраї використовують свіжі номера, які не шукаються пошуковиком. Реальні власники житла, особливо ті, які працюють не перший рік часто розміщуються на багатьох сайтах, рекламуються і в результатах пошуку ви легко знайдете їх номер. Також, є шанс потрапити на відгуки, де люди вже розповідають про шахрайські дії з цього номеру телефона.

    Вберегтися від такого виду шахрайства немає шансів. При бажанні, можна створити таке оголошення, що ніхто нічого не запідозрить.

Як варіант, можна просити власника оголошення фотографуватися з паспортом та банківською карткою, на яку відправляється завдаток, на фоні котеджу. Або ж бронювати на перевірених офіційних ресурсах з зареєстрованими торгівельними марками.