Новорічний вінегрет


Невблаганно та нестримно втікають у минуле останні дні 2018 року. У повітрі нависла передсвяткова атмосфера метушні, вихідних та відпочинку. У родинному колі, у веселій дружній компанії в ресторані чи у горах… Новий рік – це завжди особлива подія. Тим паче приказка «як зустрінеш, так і проведеш» змушує українців сповна вивертати кишені напередодні свят.

Журналісти Західного кур'єру дізнались, який настрій у франківчан напередодні новорічно-різдвяних свят, де зустрінуть 2019 рік і на скільки готові розкошелитись.

Абетка «Олів’є»

Чи то погода, чи то криза, чи то ціни на газ та продукти, але відчутного святкового настрою більшість прикарпатців не відчувають. «Та й що там святкувати, початок чого – занепаду та злиднів? – бідкається жіночка у відповідь на моє питання. – Не знаю, чи перезимуємо цю зиму? Грошей на їжу не вистачає, а ви про якісь празники питаєте!» Цей рік був непростий для українців, але найгірше,що ніхто не знає, чого чекати від року прийдешнього. Зневіра, депресія, занепокоєність, розчарування…  «Поки напливу покупців не бачимо, – каже продавець новорічної атрибутики. – Пройде бабуся, купить булку й сосиску, а у нашу сторону і не дивиться».

За статистикою останніх років, більшість наших земляків зустрічають початок нового року вдома. Щоб накрити святковий стіл, запросити рідних та близьких, доведеться добре підготуватись. Вправні господині заздалегідь варять, парять та печуть святкові наїдки. Традиційні салати «Олів’є» та «Шуба», солені огірочки та грибочки, запечена курка або в цьому році свининка, інші закуски та десерти, фрукти і, звісно ж, алкоголь обійдуться в середньому 1500 гривень на сім’ю з 4 осіб. Звичайно, сума коливається від кількості приготовлених страв. Адже не кожна прикарпатська господиня знає розрахунок продуктів на 400 г «Олів’є».  Всього має бути вдосталь… Щоб на кілька днів вистачило. Та й кури і худоба будуть мати ще празник.

Для вчительки Богдани Проців така сума є неприйнятною. На новорічний стіл вона планує витратити втричі менше. «500 гривень, не більше, планую витратити для нас із чоловіком. Хороше шампанське або вино, фрукти, канапки з червоною ікрою, шоколад... Новорічна вечеря більше схожа на романтичну, ніж, скажімо, на застілля, яке нас чекає на Різдво», – ділиться досвідом жінка.

Значно менша частина краян зустрічатиме Новий рік у ресторанах. Середня ціна на святкове меню та розваги у вигляді конкурсів від Діда Мороза і танців коливається від 800 до 2000 гривень за одного. До цієї суми ще потрібно додати витрати на ошатне вбрання та святковий марафет для дами. А це, як мінімум, ще тисячі дві. Хоча клієнтів рестораціям не бракує. «В основному найбільший попит з 22 по 30 грудня – час корпоративів. У новорічну ніч замовляє столики переважно молодь, – розповідає адміністратор готельно-відпочинкового комплексу «Діброва» Світлана. – Корпоративне меню становить 500-800 грн. за людину. Великі компанії чи солідні фірми можуть собі це дозволити. Натомість бюджетники, які платять зі своєї кишені, наприклад лікарі чи вчителі, замовляють скромніше меню – за 350-450 грн.».

Значна частина галичан, попри скруту та кризу, все ж має намір зустріти Новий рік у Карпатах. Мальовнича краса гір, чисте повітря, гуцульський колорит, катання на лижах, традиційна українська кухня… Незабутні враження на цілий рік гарантовано!

Можливостей теж не бракує: від бюджетної оренди будиночка за 500 грн. за ніч до розкошування у комфортабельному готелі чи садибі за 5000 грн.

Що ж стосується подарунків під ялинкою, то нині вони швидше символічні, ніж практичні. Продавець сувенірної крамнички Галина каже: «Традиційно люди вибирають символічні, недорогі подарунки на Новий рік. Це декоративні свічки, прикраси для дому чи ялинки, ароматне мило, фоторамки, календарі, статуетки, іменні подушки тощо. Найбільший попит мають чашки та скарбнички-поросята». Не спостерігають ажіотажу і в ювелірних магазинах. Продавці зазначають, що переважно беруть срібло та біжутерію, а також подарункові сертифікати на суми 700-1000 грн.

Настрій створює атмосфера

Зимові свята – ще й гарний спосіб зекономити. Йдеться про різноманітні конкурси, розіграші, акції та знижки. «Зазвичай я скептично ставлюсь до таких приманок, – каже пані Людмила. – Але перед святами воно ніби само собою відбувається, і ти починаєш вірити в дива. У мене, наприклад, традиція купувати 31 грудня лотерею. А передноворічні знижки – це окреме свято!»

Креатив сучасних маркетологів не знає меж. Здивувалась, коли почула, як трирічний син наспівує «Святкуй з Кока-Кола…». Щогодинна реклама напою з Санта-Клаусом, вантажівками та оленями, із слоганом «Свято наближається» допомагає відчувати новорічну атмосферу.

Менеджер одного з найбільших у місті торгових центрів техніки Дмитро каже: «У передноворічний період покупці входять у якийсь купівельний раж: «терміново купувати подарунки», «треба – не треба, але ціна ж хороша» або «я ж стільки зекономив, знижка була така велика». Тому ми намагаємось вичавити з цього періоду максимум. Більшість торгових центрів роблять акцент на спеціальних «святкових» промоціях. Звичні знижки 10-30% змінюються на 50-70%». І не «на камеру» зізнається, що це стосується у першу чергу товарів старих серій, колекцій і «посвіжілих» стоків. Враховуючи невисоку купівельну спроможність людей, банки, своєю чергою, пропонують різноманітні розтермінування та безвідсоткові кредити на товари.  «Святковий настрій створює відповідна атмосфера, тому не можна економити на оформленні магазину. Світлові ефекти, музичний супровід, новорічна форма одягу у персоналу, пишна ялинка, місця для фотосесій, святкові герої, ярмарки та розіграші для дітей... Але найголовніше – посмішка і побажання веселих свят, — запевняє пан Дмитро. – Якщо вміло привабити клієнтів, то у новорічно-різдвяний час можна здійснити 50% річного обороту».

Посидіти з дитиною чи… доставити тата

Але все ж більша частина українців не готова викидати на свята скажені суми. Навпаки, багато людей шукають додатковий заробіток саме перед Новим роком. Ось деякі варіанти збагатитись.

Найпоширенішим є випікання солодощів та тортів на замовлення. Звичайно, це потребує кондитерських навичок, певних затрат на продукти та часу. Але при бажанні можна заробити непогану суму. Іванка Лешко цим займається вже кілька років. «Цього року я ще за півтора місяця до свят отримувала замовлення. Найчастіше люди замовляють різні тістечка, кекси, рулети, пляцки. Ціна одного кіло солодкого від 140 грн. Минулого року за новорічно-різдвяний період заробила приблизно 8 000 гривень».

Ті, хто мешкають поряд із хвойним лісом, можуть плести ялинкові композиції з гілок ялини та смереки, робити прикраси з шишок та жолудів тощо. На ринку Івано-Франківська півметрова плетена ялиночка  коштує 70-100 грн., хвойний віночок на двері – від 50 грн. Умільці такого ремесла запевняють, що це робота не з легких, проте винагорода чимала. За місяць можна вторгувати і до 30 тис. грн. Так само стовідсотковий попит мають солом’яні дідухи та павуки. «Ще влітку я заготовила різні види колосся – житнє, пшеничне, вівсяне, льон, васильок, деревій, безсмертники… Ніяких затрат, просто треба все вчасно зібрати і висушити. Плету невеликі дідухи, по 45-50 грн., бо такі найбільше беруть. За 100 таких композицій минулого року вторгувала майже 5 000 грн. Мала чим Коляду опровадити», – розповідає Тетяна Рожко.

Хто дружить із власною фантазією, може виготовляти ялинкові прикраси з вати, поролону, паперу, варити подарункове мило, шити дитячі карнавальні костюми тощо. Ручна робота завжди в пошані. Чимало ресторацій потребують на період зимових свят додаткових рук: офіціантів, помічників кухаря, посудомийниць. Платять не менше 300 грн. за зміну плюс «чайові».  У великому попиті в період новорічних свят і няньки. Канікули і відпустка – речі несумісні. Платня договірна, але досить пристойна.

Уже з 22 грудня починається період корпоративних вечірок. Збільшується у рази попит на таксі, а відповідно – і ціна на його послуги. Для охочих підзаробити можна попрацювати «водієм на вимогу на вашому авто». Повірте, тих, хто скористається вашою послугою, знайдеться чимало. Хильнувши на корпоративі, мало хто наважиться нині сісти за кермо.
Можна стати Дідом Морозом чи Снігуронькою, можна влаштуватись на новорічні ярмарки, роздавати рекламні листівки, робити новорічні фотосесії тощо. Варіантів безліч, головне бажання.

Хто не вірить у казку, покладається на власні сили та вміння. Кожен крутиться, як може, розраховуючи на власний гаманець та вподобання. Головне – не зациклюватися на негативі, планувати, ставити цілі і досягати їх. А ми бажаємо, щоб у новому році у вашому домі було тепло, на столі – ситно, у кишенях – важко, а на душі – легко!