Об’єднавчий Собор, Томос і Прикарпаття


У суботу 15 грудня відбудеться подія, без перебільшення, тисячолітнього історичного масштабу.

Надзвичайний Об’єднавчий Собор затвердить рішення про церковну єдність православних в Україні, обере Предстоятеля єдиної помісної автокефальної Української Православної Церкви, який від її імені одержить Томос про автокефалію.

Українську Православну Церкву буде відновлено в тому статусі, який вона мала після хрещення Русі Володимиром у 988 році, і який почала втрачати після штурму Києва Батиєм 1240 року та подальшого самопроголошення у 1488 році Московської церкви.

До участі в Соборі Вселенський Престол запросив всіх без виключення ієрархів українських православних церков. Текст листа грецькою опублікував у Фейсбуку митрополит Переяслав-Хмельницький УПЦ МП Олександр (Драбинко). У ньому пояснюється процедура обрання предстоятеля майбутньої церкви.

Кожен український ієрарх має можливість взяти з собою на собор двох людей – клірика і монаха або мирянина. На початку голосуватимуть всі разом – ієрархи і запрошені ними. Так сформують бюлетень із трьох кандидатів на предстоятеля новоствореної помісної церкви. Після цього вже тільки архієреї обиратимуть предстоятеля з-поміж трьох кандидатур.

Робити припущення щодо особи майбутнього предстоятеля немає сенсу, адже за такого широкого представництва духовенства й мирян постать глави Української Православної Церкви буде компромісною і такою, що відповідає найщирішим переконанням учасників об’єднавчого процесу.

Не викликає сумніву участь у Соборі 45 ієрархів УПЦ КП та 14 представників УАПЦ. Невідомим залишається лише те, скільки ієрархів УПЦ МП з-понад 80 чинних прибудуть для участі в об’єднанні та виборі предстоятеля всупереч заборони сумнозвісного Собору єпископів УПЦ МП від 13 листопада 2018 року.

Що стосується Прикарпаття, то новопризначений керівник Івано-Франківської єпархії УПЦ МП єпископ Серафим (Залізницький) наприкінці 90-х був одним із натхненників руху проти отримання українцями ідентифікаційних номерів податкової. Отець Серафим стверджував, що при прийнятті ідентифікаційного номера від людини «відходить благодать Духа Святого, і входить дух антихриста», а також що через отримання податкового номеру відбувається «поклоніння демонам».

Агітація Серафима проти екуменізму, глобалізму і електронних документів розходилися в брошурах і аудіокасетах по всій Україні. Певну частку некритично налаштованих вірних УПЦ МП архієрей таким чином переконав у скорому настанні апокаліпсису.

Як не дивно, поширення отцем Серафимом антинаукових забобонів припинилося після переїзду в Москву. Туди його призначили 2007 року, зробивши настоятелем церкви Введення у храм Пресвятої Богородиці біля Салтикова мосту. При цьому отця Серафима перевели з УПЦ в РПЦ.

29 січня 2016 року рішенням Синоду УПЦ МП Серафима повернули в Україну, призначивши Єпископом Шумським, вікарієм Тернопільської єпархії, ректором Почаївської духовної семінарії. 25 вересня 2018 року отець Серафим призначений Єпископом Івано-Франківським і Коломийським.

Що робити вірянам єпархії, якщо вони бачать себе в українській церкві, а архієрей глухий до побажань пастви? Найперше, зберігати спокій. Порада слушна також для вірян інших конфесій та атеїстів. Процес, який тривав десятиліттями, неможливо пришвидшити в один день.

Слід пам’ятати, що людина, якою є будь-який ієрарх, – минуща, а єдина помісна автокефальна Українська Православна Церква – на тисячоліття. Ніякі протистояння, тим більше, силові, не повинні затьмарити світлу подію об’єднання і отримання автокефалії. Розбрат вигідний лише Москві, яка сіє і плекає його усюди, куди лише може дотягнутися.

За словами предстоятеля УПЦ КП Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, «всередині МП вже почався рух за приєднання до майбутньої помісної церкви. Зараз всі чекають Томосу. Коли Томос буде отриманий, тобто, цю церкву визнає світове православ'я, архієреї зможуть в неї перейти, і вже будуть захищені, Москва не зможе їх покарати. А поки Томосу немає, багато з них бояться».

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) закликав молитися за православних братів напередодні Об’єднавчого собору. «Хоча ми не беремо участі, як греко-католики, у внутрішніх справах православної спільноти України, але нам не байдуже, як живуть наші брати. Ми обіцяли, що будемо за них молитися. Тому я прошу вас, зокрема цього тижня: помоліться за єдність, за Боже благословення, дар Духа Святого для цього Об’єднавчого собору православних України. Гадаю, вони цього потребують і будуть нам за це дуже вдячні. Відчуватимуть, що греко-католики – їхні єдинокровні брати, які походять з тої самої хрещальної купелі рівноапостольного князя Володимира», – сказав Блаженніший Святослав.

Громадські діячі, письменники, поети та журналісти закликають українців прийти на спільну молитву, яка відбудеться на Софійській площі в центрі Києва 15 грудня. «Віримо, що наша народна молитва зіллється з молитвою українських архієреїв, щоб підтримати святу справу здобуття незалежності Українською православною церквою. Віримо, що Богородиця і Берегиня України почує нашу молитву і благословить нашу землю і націю на вільне та мирне життя», – наголошується у зверненні.

Нарешті, найбільш слушною порадою напередодні вікопомних подій буде зберігати єдність. Не зайве пам’ятати, що занепад Русі, а разом з тим і церковної Київської митрополії, спричинений руйнівним походом монголо-татарів, не стався б за умови єдності тогочасних князів.