Обережно, грип: Коли очікувати нову хвилю захворювань


Епідеміологічний сезон майже розпочався (він триває з початку жовтня по середину травня), і вже час до нього готуватися.

З настанням осені, щоправда, чимало людей вже встигли захворіти, але епідеміологи при цьому «заспокоюють»: власне грип до нас іще не прийшов, маємо звичайні респіраторні захворювання. Але у ВООЗ уже знають, яких штамів нам слід чекати – цього року їх передбачається чотири: “Канзас” (А/H3N2), “Брісбен” (А/Н1N1), “Колорадо” (належить до гілки B/Victoria) і “Пхукет” (належить до гілки  B/Yamagata), пише Укрінформ

У групі ризику цього разу молоді люди

За прогнозами епідеміологів, упродовж наступного сезону на грип та ГРВІ в Україні перехворіє від 4,8 до 6,7 мільйонів людей, а найвищі хвилі підйому захворюваності традиційно очікуються у грудні та наприкінці січня-початку лютого 2020 року. За словами завідувачки відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.Громашевського Алли Мироненко, із чотирьох вірусів новими для України і є два – “Канзас” і “Брісбен”.

“Минулого року, коли превалював штам вірусу “Сингапур”, в Україні від  ускладнень померли 64 людини (у США цей вірус забрав життя 80 тисяч людей). Цей сезон теж не буде легким. Якщо до нас дійде новий вірус “Канзас” (А/H3N2), то в групі ризику (тобто на яку найчастіше припадають летальні випадки) опиняться нещеплені люди пенсійного віку. Вірусу “Брісбен”(А/Н1N1) теж ще не було в Україні, він вперше виділений в Австралії. Його основна група ризику – це діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями (з діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітні”, – розповідає Алла Мироненко.

Вакцини уже в Україні, час робити щеплення

Починати вакцинацію лікарі зазвичай радять до початку активної захворюваності, хоча вакцинуватися можна і упродовж усього сезону, адже імунітет після щеплення від грипу виробляється у людини упродовж двох тижнів. Завдяки вакцинації імовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, імовірність смертельних випадків зменшується на 80%, а частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Перша партія вакцин від грипу вже прибула в Україну, про що повідомили у Держлікслужбі. Цього року Україна закупила вакцини проти грипу виробництва Франції (Санофі Пастер) та Кореї (Грін Кросс Корпорейшн). За словами Алли Мироненко, французька вакцина є чотирикомпонентною (тобто діє на 4 штами вірусів), а корейська – трикомпонентною. Хоча вона додає, що ті, хто вакцинувався в минулому році, уже будуть захищені від двох штамів групи В – “Колорадо” і “Пхукет”.

Наразі 100 тисяч доз вакцин від грипу проходять стандартну процедуру державного контролю якості і надійдуть у продаж з 1 жовтня (якою буде ціна, стане відомо цього тижня, коли вакцини надійдуть в аптечні мережі. – Ред.). Усього ж, за повідомленням Центру громадського здоров’я, в Україну планують доставити 500 тисяч доз вакцин для імунопрофілактики грипу. Для порівняння, минулого року було завезено 350 тисяч доз вакцин. Нагадаємо, щеплення від грипу не входить у перелік обов’язкових, а значить вакцини не закуповуються централізовано із держбюджету. Їх завозять в Україну приватні компанії в залежності від попиту.