Обласна тристороння рада обговорила питання "зрівнялівки" та відтік кваліфікованих кадрів


Учасники засідання виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради обговорили питання «Про підготовку звернення щодо внесення змін до Закону України «Про оплату праці».

Заступник начальника управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації, керівник секретаріату ОТСЕР Олександра Гринів висловила загальне бачення проблеми, зазначивши наступне: «На сьогодні існує «зрівнялівка» в оплаті праці та не забезпечено державні гарантії в оплаті праці осіб, які працюють у гірських районах, а також в певних типах закладів. Зазначене суперечить статті 100 КЗпП України в частині встановлення підвищеної оплати праці на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я», інформує прес-служба ОДА.

Посадовець також повідомила, що посадові оклади (тарифні ставки) працівників бюджетної сфери області з 1.01.2017 року розраховуються на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1-го тарифного розряду, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня відповідного календарного року.

Для працівників, умовами оплати праці яких передбачено підвищення посадових окладів за роботу в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, а також в певних типах закладів, зазначене підвищення враховується до мінімальної заробітної  плати.

Це створює напругу в колективах і відтік кваліфікованих кадрів.

Заслухавши та обговоривши інформацію доповідачів, виконавчий комітет обласної тристоронньої соціально-економічної ради вирішив доручити управлінню праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації підготувати звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до законодавства з питань оплати праці.