Облрада підтримала звернення про проголошення Року Справедливості в Україні


Сьогодні, 22 грудня в Івано-Франківську продовжила свою роботу ХІХ сесія обласної ради. На друге пленарне засідання винесли 38 проектів рішень.

Серед іншого, депутатський корпус підтримав звернення делегатів та учасників Конгресу Українських Лемківських Об'єднань щодо проголошення 2018 року Роком справедливості стостовно українців, депортованих у 1944-1951 роках. 

Як зазначив, депутат облради, голова фракції "Свобода" Михайло Королик, мова йде про один із найбільших злочинів проти української нації.

"Людям давали максимум 48 годин, аби зібрати речі. І кожен етап цієї операції був жорсткішим. Людей депортували без права  на повернення додому і взагалі, будь-яких переїздів. Окрім того, близько чотирьох тисяч українців поляки відправили в концтабір, частина з яких не вийшла звідти живими. І це відбувалось в той час, коли весь світ після другої світої засуджував дії  та методи нацистів. Тим не менш, це ганебне явище не було засуджено в Україні та світі. Має відбутись історична справедливість, тож закликаю депутатів підтримати звернення", - зазначив Михайло Королик.

Голова обласної ради Олександр Сич підкреслив, що депортацію лемків інакше, як геноцидом не назвеш.

"Бо геноцид - це переслідування державою якоїсь нації чи народу. Натомість те, що поляки називають геноцидом на Волині було лише конфліктом", - впевнений Сич.

Відтак, це рішення відправлять президенту України, голові парламенту та прем'єр-міністру.