Облрада звернеться до МОЗ через скарги прикарпатців з пересадженими органами


Івано-Франківська обласна рада готує звернення до Міністерства охорони здоров’я за роз’ясненням щодо забезпечення хворих з пересадженими орагнами вкрай важливими препаратами.

Про це йшлося під час президії облради, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. Як пояснив голова комісії з питань охорони здоров'я та соціальної політики, депутат-свободівець Манолій Піцуряк, після пересадки органів хворі пожиттєво повинні приймати ліки. Таких на Прикарпатті є близько 50 осіб.

"Найбільш ефективним з усіх вважається препарат "Програф" та "Адваграф". Однак під час тендерних закупівель визначальною умовою перемоги є ціна. У підсумку, під час тендеру купили інший препарат, який ніби має схожу медичну назву, але зовсім іншу якість. Тож частина людей з пересадженими органами відмовляються його пити, адже до цього вони вживали інший препарат. Вони бояться побічних ефектів чи навіть відторнення органу", - пояснює медик.

За словами Піцуряка, Департамент охорони здоров'я звертався  МОЗ, Національний інститут хірургії та трансплантології імені Шалімова та Харківський обласний клінічний центр урології і нефрології Шаповала щодо використання "Тапкану". З Харківського центру прийшла відповідь про те, що вони також закупили цей припарат, однак вони досі його не видавали пацієнтам. Водночас у МОЗ кажуть, що препарат зареєстрований.

"У зверненні просимо, аби в МОЗ при закупівлі орієнтувались не на ціну, а на якість та результати доказової медицини. Бо в медичних тендерах важлива не ціна. Я раніше при зустрічі з міністром охорони здоров'я взагалі пропонував, щоб ці ліки або вивели з закупівель, або проводили держзакупівлі раз у 5-6років", - зауважив Манолій Піцуряк.

Голова облради Олександр Сич зауважив, що з цією проблемою до нього звернулись представники об'єднання осіб  з пересадженими органами, тож за їхнім проханням просив депутатів підтримати звернення під час сесії.

"Це є проблема будь-якої тендерної закупівлі, коли ціна - не означає якість, але тендер зобов'язує купувати найдешевше Не мають права прописувати й конкретну марку. Але от приходили до мене на прийом люди і нарікали, що цей новий препарат погано впливає на здоров'я", - зазначив Сич.