Облрада звернулась до ВР і Кабміну щодо змін в роботі екстреної меддопомоги


Cьогодні, 16 лютого, в Івано-Франківській обласній раді розпочалось перше пленарне засідання ХХ сесії обласної ради. На розгляд депутатського корпусу винесено 49 питань.

Серед іншого депутати розглянули звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, в. о. Міністра охорони здоров’я України та народних депутатів України від області, щодо відміни проекту постанови про внесення змін в організацію роботи системи екстреної медичної допомоги, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами голови медичної комісії облради свободівця Манолія Піцуряка, незавершена реорганізація первинної медико-санітарної допомоги, відсутність госпітальних округів в комплексі з запланованою відсутністю медичного персоналу в системі екстренної медичної допомоги практично залишають пацієнта без медичної допомоги на догоспітальному етапі. 

"Наявна мережа та незадовільний стан автошляхів області (особливо у гірських районах) досить часто не забезпечують 10 (20)-хвилинне прибуття бригади ЕМД на виклик та 60-хвилинне транспортування хворого до закладу третинного рівня, що регламентовано діючою нормативно-правовою базою. Впровадження в систему парамедичних бригад, які значно поступаються кваліфікаційним рівнем діючим бригадам ЕМД, окрім економії видатків на утримання галузі призведуть до критичного погіршення якості наданння медичної допомоги на догоспітальному етапі. Отже, так звана реформа системи екстреної медичної допомоги є прямим порушенням конституційного права громадян на життя, здоров’я та якісне медичне обслуговування", - йдеться у зверненні.

Тож депутати вимагають:

  • не допустити реформування системи екстреної медичної допомоги відповідно до запропонованого проекту;
  • заборонити реформування екстреної медичної допомоги шляхом зниження кваліфікації медперсоналу та недопущення в подальшому погіршення надання ЕМД на догоспітальному етапі;
  • не вилучати пункти 6 і 7 Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, паралельно провівши перевірку ефективності роботи лікарських та фельдшерських бригад;
  • спрямувати з Державного бюджету України кошти на покращення матеріально-технічної бази системи екстреної медичної допомоги.