Очільник Івано-Франківська розповів, що читав в дитинстві


Зараз у сімейній бібліотеці очільника Франківська Руслана Марцінківа – понад 1000 абсолютно різних книжок. Читати мер дуже любить. Каже, це його віддушина та постійно зносить додому нові книги.

Марцінків на власному сайті розповів, що для нього означають книги, пише Бліц-Інфо.

В дитинстві для мера ніколи не було проблемою прочитати книгу-другу. Як всі хлопці він любив фантастику. Захоплювався творчістю Андре Нортон та й сьогодні не зрадив своїм вподобанням. Хоч справжня пристрасть – історична література.

"Ще в початкових класах, під час експедиції в тітки вдома, натрапив на ілюстроване видання історії України. Для мене тоді це було справжнім відкриттям, відчув себе мало не Колумбом. А якщо серйозно, на той час історія України і справді була своєрідною екзотикою. Київська Русь, козаки, гетьмани – радянська шкільна програма цим не балувала…",- пише свободівець.

Книгою, яка перевернула свідомість голови міста назавжди, стала «Історія України-Руси» МихайлаГрушевського. Зараз мер паралельно читає три твори: один про португальських завойовників епохи великих відкриттів; другий про історію Сходу, Вавилону; третій – моя улюблена тема, один з томів «Літопису УПА», протоколи допитів служби безпеки  ОУН. Захоплюється історією національно-визвольних змагань.

"Художню літературу теж читаю, хоч менше. Останній твір, який на мене справив колосальне враження – Ернеста Хемінгуей «По кому подзвін» про громадянську війну в Іспанії. Дуже філософська книга. Читав в 19 років, у 30 і зараз – в 38! Це одна з небагатьох книг, яка читається в різному віці інакше! В 19 років мені подобалось історія кохання, в 30 – корида і люди з характером, зараз – боротьба 2-х ідей і як починалась громадянська війна – з неповаги один до одного! Сильна книга і дуже актуальна! Кожен має вибір, як прожити своє життя! «Не питай по кому подзвін, цей подзвін по тобі…»",- ділиться Марцінків.

За словами очільника, сьогодні українська книжкова справа переживає ренесанс.

"Приїжджаєш на Форум видавців і бачиш незліченну кількість видавництв, продукції – очі розбігаються! А головне, більшість – україномовна! Світові бестселери, класика, сучасна література, наукові праці – все тепер доступно українською. Тільки бери і читай! От я й хочу сказати: люди, беріть і читайте!",- зазначає Марцінків.

Із сучасних українських авторів мер любить Андрія Кокотюху і його трилогію «Біла ніч», «Червоний», «Багряний рейд». Також полюбляє Тараса Прохаська, особливо йому приємно, що й особисто знає цю людину і вже зовсім інакше сприймає його твори.

"Маємо нині багато достойних українських авторів, на будь-який смак. І тішить, що видавництва їх друкують. Це круто! Я свого сина змалку спонукав читати. Хотів, щоб він пройшов моїми книжковими відкриттями. З роками зрозумів, що це неможливо: у нього свій шлях, свої захоплення. Тепер він цікавиться науково-популярними працями з біології та хімії. А скільки класної дитячої літератури продукують наші видавництва! Від казок з шикарними ілюстраціями і аж до «Короткої історії майже всього на світі», яка вразила читачів на цьогорічному форумі",- зазначає свободівець.

Такі дитячі книжки Марцінківу хочеться брати до рук і читати-читати-читати. За його словами, такими книжками запросто навчити дитину любити науку, мріяти і відкривати в собі особистість.

"Мені зовсім не шкода витрачати гроші на книжки. Я щасливий, що поруч маю кохану дружину, яка розділяє моє захоплення. Нам всім час зрозуміти, що кожна гривня, яку ми вкладаємо в українську продукцію – це багатотисячні тиражі завтра, це потужний національний книжковий ринок, де немає місця російській попсі «а-ля Данцова». Читати українською – це модно! Погоджуєтесь?",- каже мер.