Очільник обласного СБУ: Учасникам виборів в ОТГ на Прикарпатті погрожують


18 грудня у семи об’єднаних територіальних громадах Івано-Франківщини відбудуться вибори. Зокрема, обиратимуться голови семи новоутворених ОТГ та депутати 59 населених пунктів у п’яти районах області.

Про це під час прес-конференції для представників ЗМІ за участю керівників правоохоронних органів повідомив голова облдержадміністрації Олег Гончарук.

«Наразі органами влади спільно із правоохоронцями вживаються усі необхідні заходи щодо забезпечення вільного волевиявлення громадян Прикарпаття, - наголосив керівник області. – Переконаний, що виборчий процес відбудеться згідно чинного законодавства та з дотриманням усіх термінів».

За словами начальника головного управління Національної поліції в області Віктора Шкутова, вибори проходитимуть на території Галицького, Долинського, Коломийського, Косівського та Тлумацького районів.

«Представники семи територіальних виборчих комісій зареєстрували 710 кандидатів у депутати, 38 голів сільських, селищних та міських рад, - повідомив Віктор Шкутов. – Особовий склад правоохоронних органів тих районів, у яких відбуватимуться вибори, переведено у посилений режим роботи».

Керівник Нацполіції в області також зазначив, що згідно постанови ЦВК на Прикарпатті зареєстровано сім територіальних виборчих комісій та 64 дільничних виборчих комісії. Для забезпечення охорони публічного порядку буде залучено близько 340 правоохоронців, 64 працівника управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області, понад 160 представників громадськості. Посилено охоронятимуться також суди, які розглядатимуть скарги, та діятимуть мобільні групи швидкого реагування, до складу яких увійшли правоохоронці із досвідом роботи у зоні проведення АТО.

Віктор Шкутов також акцентував увагу на кримінальній та адміністративній відповідальності за вчинення неправомірних дій під час виборчого процесу. Це, зокрема, стосується перешкоджання здійснення виборчого права, фальсифікації чи незаконне знищення виборчої документації, голосування виборцями більше одного разу, порушення таємниці голосування тощо.

Про відповідальність за правопорушення під час виборів також розповіли прокурор Прикарпаття Володимир Стратюк та начальник управління СБУ в області Петро Дідух.

До речі,  очільник СБУ зазначив, що вже зафіксовані анонімні погрози учасникам виборчого процесу.