Очільники Франківська, Долини і Білоберізької ОТГ розповіли про найкращі здобутки


Сьогодні, 2 березня відбулася прес-конференція на тему «Успішний розвиток громад.

Про "Кращі практики» розповіли міські голови Івано-Франківська і Долини та очільник Білоберізької ОТГ, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема міський голова Франківська Руслан Марцінків переконаний, що успішний розвиток громад не можливий без активних мешканців.

"Нам важливо ділитися найкращими практиками і своїм досвідом. Я тішуся, що наша область постійно входить у різні рейтинги найкращих практик. Проте яким би ти розумним не був, завжди треба набиратися досвіду. Зокрема, якщо говорити про Франківськ, то ми пишаємося програмою "Бюжет участі" завдяки якій мешканці самі вирішують на що підуть бюджетні кошти. Окрім того у нас проходить конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Втім, маємо і виклики щодо зменшення субвенцій. Тому для нас важливі різноманітні заходи щодо залучення інвестицій. Та все ж, як показують рейтинги, довіра людей до органів місцевого самоврядування є найвища серед інших гілок влади", - підсумував Марцінків. 

У свою чергу очільник Долини Володимир Гаразд поділився досвідом залучення міжнародних благодійників для оновлення лікарень.

"Для нових громад важливо десь отримати досвід. Тож ми, як люди з досвідом, хочемо поділитися найкращими практиками. Якщо говорити про Долину, то це одне з небагатьох міст де впроваджене відеоспостереження, завдяки чому крадіжок у нас поменшало на половину. Окрім того ми співпрацюємо з ГО, надаючи їм фінансову підтримку на транспортні витрати. Завдяки цьому в Долину постійно привозять благодійну медичну допомогу. Адже за кордоном що десять років оновлюють меблі в лікарнях, а існуючі віддають біднішим країнам. То чому це обладнання мають везти у Марокко, якщо нам воно теж потрібне? Треба тільки відшкодувати транспортні витрати", - розповідає Володимир Гаразд.

Ще одним напрямом в якому працює Долина - це підтримка малого і середнього бізнесу. Зокрема сількогосподарського виробництва. Місто стало учасником європейського проекту щодо створення кооперативів.

Хоча і менше досвіду, проте немалі здобутки має нещодавно створена Білоберізька громада. Зокрема її голова Дмитро Іванюк, поділився, що тут вже втілили у життя близько 10 проектів за понад 7 мільйонів гривень 

"Ми утеплили будинки та дахи шкіл, покращили шкільні кабінети, відкрили спортмайданчик зі штучним покриттям. А за зекономлені кошти ми вирішили зробити сучасну систему оповіщення у громаді", - розповів голова.

За словами виконавчого директора Івано-Франківського РВ АМУ Юрія Стефанчука, наша область вже готова ділитися досвідом з іншими областями.

"В кінці березня Волинські колеги приїдуть в Галич і Бурштин, щоб ознайомитись з їх досвідом. Загалом буде шість таких візитів. Також в нас запрацювали секція секретарів органів місцевого самоврядування, секція регіонального розвитку ОТГ, та "Клуб мерів", - підсумував Стефанчук.