Одні шукають вихід, а інші бунтують. Депутати обговорили реформу інтернатів


Сьогодні, 19 жовтня в Печеніжині триває виїзна сесія Івано-Франківської обласної ради. На порядку денному 16 питань.

Серед іншого, депутати обговорили інформацію про реформування системи освітніх інтернатних закладів області, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як розповів директор Департаменту освіти ОДА Віктор Кімакович, зараз в області функціонують 18 інтернатних закладів обласного підпорядкування. Всього у них навчається 2179 учнів:

  • 2 санаторні школи-інтернати (258 учнів);
  • 3 ліцеї-інтернати (1041 учень);
  • 3 навчально-реабілітаційні центри (219 учнів);
  • 1 спеціальна школа-інтернат (для глухих дітей – 77 учнів);
  • 1 спеціальна школа-інтернат (для дітей зі зниженим слухом – 71 учень);
  • 1 спеціальна школа-інтернат (для дітей із затримкою психічного розвитку – 58 учнів);
  • 6 спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з інтелектуальними порушеннями (396 учнів);
  • 1 дитячий будинок (60 дітей, з них 23 – діти-сироти і позбавлені батьківського піклування).

Всього в інтернатних закладах навчається 86 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

"Таким чином, із загальної кількості учнів 3,9% складають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Інші категорії: 40,6 % – діти з особливими освітніми потребами, 10,6 % – діти, які потребують тривалого лікування та реабілітації (санаторні школи-інтернати), 47,7% – обдаровані діти", - каже чиновник.

Кімакович зауважує, що загалом кількість дітей в закладах інституційного догляду обласного підпорядкування у 2018 зменшилась на 10%. Також скорочено 52 працівники (14 – пенсійного віку). З них 23 працівники вже працевлаштовано, ще 6 потребують працевлаштування, решту виїхали за кордон чи займаються господарством. 

Втім, за словами голови обласної ради Олександра Сича, колективи двояко реагують на концепцію міністерства щодо реформування.

"Одні шукають виходу, а інші бунтують і не хочуть нічого вирішувати. Треба розуміти, що максимальна кількість цих дітей піде у ЗОШ. Тому зараз найболючіше питання - соціальне, де 100-150 людей отримає роботу? Це можуть бути школи, оздоровчі табори чи соціальні заклади. Тому треба вже думати, що робити, а не вимагати тільки зарплату. Це питання дуже болісне і ми маємо до нього з розумом підійти", - зауважив очільник депутатів.