Олександр Сич: Будьмо мудрими і обираймо мудрих, не панів і не слуг без гідності


1 січня, на батьківщині Степана Бандери в селі Старий Угринів, Новицької ОТГ, що на Франківщині пройшли урочистості з нагоди 111-ї річниці з дня народження провідника ОУН Степана Бандери.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Івано-Франківської облради, свободівець Олександр Сич.

"Що нас всіх щороку тут збирає? Що нас єднає? Розуміння, що для Бандери було найголовнішим - держава, українське в державі, українська держава. Бо в 20-ті роки Галичина була в дещо кращому становищі, аніж підрадянська Україна. Були Просвіта, Пласт, українські кооперативи. Здавалося, а що ще треба? Але в цій польській державі все українське зневажалося, а українців вважали бидлом. Тому українці з гідністю хотіли мати таку державу, яка буде дійсно українською, де в повазі буде все українське, і де українець буде не бидлом, а господарем на своїй землі. Ось це нас єднає. Бажання мати українську державу, де все українське буде зверху.

Кажуть, що прийдешній рік – це буде рік щура за китайським календарем. Бажаю, аби цей прийдешній рік був роком українця в Україні. Щоб була пошанована українська культура, ментальність, наша християнська українська традиція, наша колядка, наші віншування, наша мова. І щоб ніхто до нас не ставився, як до бидла. Я не буду бажати, аби це само по собі сталося, бо ми не Ванька-дурачок з московської казки, який сидить на печі і хоче, аби все трапилося «по щучому велінню». Нічого не буває «по щучому велінню», а дається тільки тяжкою, жертовною працею і боротьбою. Так, як це демонстрував своїм життєвим шляхом Степан Бандера. Я бажаю, аби нам стало сили, жертовності і мудрості.

Будьмо мудрими і обираймо мудрих, не панів, які будуть зневажати нас, і не слуг, бо слуга немає гідності. А як людина, яка немає гідності може відстоювати нас, українців? А ще гірше коли під слугою ховається пан. Обираймо з поміж себе українців шляхетних, мудрих, освічених, досвідчених, справжніх аристократів духу. І якщо науковці кажуть, що в кожній країні є 5 – 7% тих, що можуть вести за собою, можуть керувати державою, то обираймо з тих 5- 7%, а не з тих 95 – 93%. І не слухаймо телевізора, за яким стоїть його господар і нашіптує, що йому треба, для його бізнесу, а не для нашого добра і добробуту. Слухаймо свою душу, слухаймо своє українське серце, бо якщо оберемо мудрих, то все інше буде у нас в нашій українській державі. Хочем достатку – він з неба не впаде. Мудрий правитель нами так правити буде, що будемо мати достаток і заробимо власними руками на нашій багатющій землі. Хочем мати добрих освіт, добрих зарплат, добрих пенсій, то з мудрими правителями так будемо провадити, що будемо це мати і не будемо просити у міжнародних структур чергового траншу, чергового боргу, який потім хтось вкраде, а наші діти і наші внуки все це будуть відробляти, а ми дальше будемо рабами, а не господарями на своїй землі. Тому найбільше я бажаю нам українцям мудрості і жертовності. Такої мудрості і такої жертовності, які мав Степан Бандера у тяжкий для нього час і вмів провадити українцями так, аби боротися успішно за українську державу. Я бажаю нам такої мудрості, аби мати над собою такий український провід, який би розбудував українську державу до тих висот, щоб ми почували себе господарями і на своїй землі і у світі. Щиро цього зичу. Слава Україні!", - звернувся Олександр Сич.