Олександр Сич: Місцеві бюджети не можуть відповідати за зобов’язання держави


У понеділок, 16 грудня 2019 року, відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Під час розгляду питань порядку денного засідання члени комісії обговорили стан виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області.

За словами голови комісії Миколи Палійчука, станом на 13 грудня в області є 61 мільйон гривень простроченої заборгованості по виплаті заробітної плати.

“Це тільки те, що зафіксовано. Окрім цього за листопад ми не заплатили 92 мільйони гривень“, – зауважив Микола Палійчук.

Директорка департаменту фінансів облдержадміністрації Ірина Мацькевич повідомила, що у відповідь на прохання про додаткову субвенцію на виплату заробітної плати у Міністерстві фінансів України вказують на наявність в місцевих бюджетах області власних коштів з перевиконання та вільних залишків, які можна використати на ці цілі.

В свою чергу голова обласної ради Олександр Сич наголосив, що така відповідь урядовців не може бути аргументом.

“Навіть якщо у нас було б перевиконання, не може відповідати місцевий бюджет за зобов’язання держави. Я це тисячу разів повторював. Так, в Кабінеті міністрів посилаються на Бюджетний кодекс. Бюджетний кодекс – це закон, він не може суперечити Конституції України, а вона чітко каже, що державні органи відповідають за фінансове забезпечення тих рішень, які вони приймали. І це не їхня справа, чи є в нас на це кошти, чи ні. Перевиконання і вільні залишки районної ради чи ОТГ мають йти на їхній розвиток і вони не повинні цим жертвувати задля погашення чужих боргів. Якщо держава взяла на себе зобов’язання по освіті і по охороні здоров’я оплачувати послуги, хай це робить!” – наголосив Олександр Сич.