Олександр Сич: Найбільше зло в Україні ‒ засилля олігархів в економіці і в політиці


В умовах сьогодення найбільше зло в Україні ‒ засилля олігархів в економіці і в політиці. На цьому наголосив голова Івано-Франківської обласної ради, свободівець Олександр Сич в програмі "Актуальне інтерв'ю" на ОТБ "Галичина" 23 жовтня 2017 року.

Аналізуючи протести в Києві, які супроводжуються вимогами щодо прийняття законів про вибори, антикорупційні суди та зняття депутатської недоторканності, Олександр Сич називає їх політичною боротьбою між владою і опозицією. На його переконання, прийняття трьох законів, які мали б означати політичну реформу, кардинально не змінить ситуації в державі.

"Я прихильник запровадження пропорційної системи виборів, за якою люди обиратимуть партії. В усьому світі політичні партії є основним суб'єктом виборчого процесу. Але в умовах існування олігархічної системи економіки і впливу олігархів на політичне життя радикальних змін не відбудеться. Маючи великі гроші, олігарх спрямовує їх в мажоритарний округ, лобіюючи обрання свого депутата, який буде захищати його інтереси. Так само і при пропорційній системі перевагу будуть мати олігархічні партії, які володіють великим фінансовим ресурсом. Коли ми кажемо, що після введення пропорційної системи в нас одразу влада стане чистою і прозорою, очевидно що це не так. Це набагато ширше питання", - підкреслив свободівець.

Не змінить ситуації в країні, на думку Олександра Сича, і прийняття одного закону про зняття депутатської недоторканності.

"Немає принципового значення, коли буде знято недоторканність ‒ сьогодні, як цього вимагає опозиція, чи у 2020 році, про що говорить президент. Якщо в нас далі будуть корупційні суди, коли на пересічну людину за якийсь проступок накладають покарання, а олігархів, які крадуть мільярди, ніхто ніколи не зачепить, бо він будь-який суд купить оптом, то прийняття одного закону не принесе великої користі. До того ж, якщо буде знято недоторканність з депутатів, то чому її повинні мати судді, чому немає закону про імпічмент президента. Мова йде про те, що потрібно значно більше законів, аби ліквідувати нецивілізований політичний процес", - акцентував політик.

Глибшого підходу і аналізу, на переконання свободівця, потребує також питання прийняття закону про антикорупційний суд.

"В Україні залишився старий корпус суддів, досі вони не люстровані. То яка різниця чи вони увійдуть в окрему антикорупційну палату, як пропонує президент, чи в новостворений антикорупційний суд", - відзначив свободівець

Не виключає політик і нового революційного вибуху. Однак, на його переконання, якщо раніше люди виходили на протест за політичними гаслами, то тепер назріває час, коли населення все більше турбують соціальні питання.

"Думаю, що найнебезпечніший вибух це вибух соціальний. Він стане можливим, якщо буде продовжуватися тенденція збіднення широких мас населення поряд з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги та зростанням цін", - резюмував Олександр Сич.