Олександр Сич: Не можна всі гроші кинути на ремонт однієї дороги і пересварити громади


На початку червня в Делятині кілька днів обрені мешканці кількох сіль перекривали трасу Н-09.

На такий кардинальний крок людей штовхнув жахливий стан дороги Яблунів-Делятин. після кількох днів протесту людей запросили на нараду в ОДА, щоб знайти шляхи вирішення проблеми.

Втім, як сказав в ефірі програми "Коротко про головне" голова обласної ради Олександр Сич, 95% людей не розуміють суті проблеми, хто за це має відповідати і звідки взяти грошей на ремонт доріг.

"Люди справедливо вимагають достойних доріг, втім ОДА не має таких коштів. У нас є 3177,5 кілометрів місцевих доріг. Зрозуміло, що майже всі вони в жахливому стані і це не сталося за рік чи два, а тривало десятки років. Зокрема в часи Януковича була зменшена увага державної влади до західної України. Коли почали збирати акциз на пальне, весь збір, починаючи з 2010 року йшов до державного бюджету, а назад не повертався. Дороги це така річ, що коли ти їх рік-два не будеш підтримувати, вони катастрофічно руйнуються", - пояснює очільник обласної ради.   

За словами Олександра Сича, спеціалісти стверджують, що на дрібний ремонт кілометра дороги треба три мільйони. Трохи кращий - 7-10 мільйонів.

"Перемножте цю суму. Це виходить від 10 до 25 мільярдів гривень. Зрозуміло, що таких коштів не має в області і очевидно, що немає в державі. Тож, потрібен цільовий підхід  на рівні держави і справедливість в розподілі. Адже зрозуміло, що дороги всі разом не поремонтуєш, тому потрібно вибирати ті, що в найжахливішому стані. Нам цього року виділили не повних 280 мільйонів. З цих коштів, 70 мільйонів ОДА  запланувала для догляду за дорогами, ще 40 мільйонів, це борги попередніх років. Якщо відняти ці суми залишається 160. Що таке 160 мільйонів порівняно з 10 мільярдами? Це копійки. Тому йде мова, щоб ці кошти дати на декілька напрямків які в найжахливішому стані, щоб частково їх привести до ладу", - зауважує голова.  

Очільник обласних депутатів розуміє, що люди знають, що сільська рада грошей не має, і райрада з РДА також не має такого бюджету. До Києва добиратися далеко, тож вони питають в області. Але поступлення грошей на ремонт доріг від області не залежить. 

"Коли була нарада з людьми, які вимагали ремонту дороги Яблунів-Делятин, я запропонував доручити спеціалістам порахувати скільки акцизу з пального зібрано в нашій області за 2017 рік і яка частка цього акцизу повернулася в область. Якщо ця частка виявиться мізерною, тоді ОДА нехай звертається до Кабміну, щоб збільшили відрахування. Але перш за все це питання мають піднімати депутати ВР від Прикарпаття. Хай говорять з прем'єром, що нам несправедливо мало дали з того, що забрали в нас. Люди справедливо запитували, якщо на рівні держави звучить цифра в 45 мільярдів, то чому так мало дали нам? Але це вже компетенція депутатів ВР питати", - переконаний Сич.

Водночас голова облради запевняє, що не можна забрати всі гроші і кинути на ремонт однієї дороги і пересварити громади. Аддже дороги погані всюди і ремонт тільки однієї викличе обурення в інших. 

"Звідки брати гроші? Треба, щоб ОДА шукала дешеві міжнародні кредити. Весь світ живе у кредит і нас це не мине. Очевидно, що такі кредити не даються напряму, а за погодженням Кабміну. Тож треба все добре прорахувати, отримати дозвіл від Кабміну, взяти кредити і протягом десяти років ремонтувати дороги, системно сплачуючи відсотки. У будь-якому разі популізм не допоможе. Якщо ми хочемо вирішити питання, то необхідно предметно шукати виходів з ситуації", - вважає очільник облради. 

Що ж стосується 14 мільйонів з обласного бюджету, які цьогоріч виділили на ремонт доріг, то за словами Сича, їх вистачить на будівництво двох кілометрів дороги.