Олександр Сич: Оцінювати місцеве самоврядування мають люди, а не президент


Президент Володимир Зеленський на робочій нараді у Борисполі змусив секретаря Бориспільської міськради Ярослава Годунка покинути офіційну зустріч, знайшовши інформацію про його судимість.

"Вийдіть отсюда. Вийди отсюда, розбійник ти. Плохо чуєш мене? Будете на райдміністрації кричати", – сказав Зеленський, коли Годунок почав сперечатися, і додав: "Exit… Іди гуляй, Господи".

Годунка вивели з зали, а Зеленський перепросив присутніх за емоції: "Не люблю бандитів просто".

Інцидент викликав жваве обговорення в соцмережах. Люди розділилися на два табори: одні підтримували Зеленського, інші вважали, що така поведінка неприпустима для глави держави.

За словами голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича, такою поведінкою президент продемонстрував таке ж зверхнє ставлення до місцевого самоврядування і нерозуміння його сутності, як і його попередники. 

"Система самоврядування є, по суті, ще однією гілкою влади поряд із виконавчою, законодавчою і судовою. Його призначення - вирішувати питання місцевого значення. Для цього громади обираються своїх очільників та депутатів, які підпорядковуються лишень громаді та Закону. Отож представники інших гілок влади чи президент України, який не належить до жодної гілки влади, не мають права втручатися в діяльність органів місцевого самоврядування і їхніх посадових осіб, або ж диктувати ім свою волю. А тим більше - використовувати силові структури держави для розправи над ними!", - вважає голова облради. 

Олександр Сич каже, що незважаючи на професійні, моральні тощо якості голови міста Борисполя та секретаря міської ради, їм може давати оцінку тільки міська громада, яка обрала іх на ці посади. Водночас президент Зеленський, на думку очільника облради, не мав права роздавати наряди голові міста чи в брутальний спосіб виганяти з робочої наради секретаря міської ради.

"Коли кажу, що в цьому президент Зеленський продовжує сумні традиції своїх попередників, то пригадую, як президент Порошенко тільки через те, що Івано-Франківська обласна рада ухвалила до нього звернення щодо необхідності запровадження блокади ОРДЛО, дав доручення усунути мене, як голову обласноі ради, від участі в усіх протокольних заходах під час його візиту в область і заборонити мою участь в міжобласній робочій нараді. Або ж інший приклад - з часів президента-втікача Януковича. Тоді з його адміністрації, яка займалася формуванням делегації України на європейський форум місцевого самоврядування, надійшов лист спрямувати для участі у цьому форумі голову ОДА і в якості «супроводжуючоі особи» з ним міг бути голова обласної ради", - пригадує голова депутатського корпусу. 

Сич переконаний, що доки в Україні вищі органи державної влади чи посадові особи демонструватимуть таке ставлення до місцевого самоврядування, самодостатність якого є лакмусовим папірцем справжньої демократії, будь які декларації про неї носитимуть характер облудних гасел, призначення яких - меркантильно дурити демократично стурбованих єврочиновників.