Олександр Сич: Перш, ніж вдосконалювати Конституцію, треба виконувати існуючі норми


Напередні в Івано-Франківську відбулись урочистості з нагоди відзначення Дня Конституції України.

Привітати прикарпатців з одним із найбільших державних свят завітав голова обласної ради Олександр Сич.

Звертаючись до присутніх, очільник депутатського корпусу наголосив на важливості відзначення дати прийняття Основного Закону нашої держави, який є важливим правовим, політичним та історичним документом. 

"Правовий – тому, що Конституція закріпила статус України, як самостійної незалежної української держави. Документ політичний, тому що вона остаточно оформила розрив з колишньою метрополією. Документ надзвичайно важливий історичний, бо відображає всю складну динаміку становлення української держави. У 1991 році проголошено Українську незалежність. П’ять років ми жили за старою совєтською, колоніальною і тоталітарною конституцією. Ми були незалежні, але послуговувалися законами залежності. Конституція відобразила існуючий на 1996 рік стан української держави і українського суспільства. Він був постколоніальний, посттоталітарний, прокомуністичний, промосковський", - підкреслив Олександр Сич.

Посадовець також акцентував на неоднозначності норм Конституції.

"З одного боку вона визначає Україну унітарною державою, з іншого – існує цілий розділ про автономну республіку Крим. З однієї сторони, Конституцією заборонено існування іноземних військових баз, з іншої – в перехідних положеннях вказано, що вони можуть перебувати на території України на умовах оренди.  Конституція також говорить, що реалізується право української нації на самоствердження, в той же час захищає російську меншину і її мову", - наголосив голова облради.

На його переконання, такі суперечності створили інформаційний, територіальний і військовий плацдарм для початку сучасної війни Росії проти України.

"Шляхом захисту російської мови здійснювалася пропаганда в українському суспільстві, а особливо в південно-східних регіонах. Як і передбачалося, автономний статус Криму дозволив йому стати плацдармом для нападу на Україну, дозвіл на існування російсько-чорноморського флоту на українській землі став прецедентом для військового наступу на нашу державу", - резюмував Олександр Сич і закликав всіх плекати українську, політичну, інтелектуальну еліту , яка зможе чітко і точно удосконалити Конституцію України, щоби вона відповідала сучасному стану розвитку українського суспільства і задавала орієнтири для розвитку української нації.