Олексій Петечел: чітко знаю чого хочуть жителі Івано-Франківська


Одним із кандидатів по івано-франківському виборчому округу №83 є Олексій Петечел. Науковець, викладач, кандидат юридичних наук, він балотується до Верховної Ради України від політичної партії Петра Порошенка «Європейська солідарність».

– Пане Олексію, нещодавно відбулися Ваші перші зустрічі з виборцями. Як саме вони проходили?

– Минулого тижня моя робота була побудована у двох напрямках: я зустрічався з виборцями безпосередньо у дворах, за місцем їхнього проживання, і також спілкувався з мешканцями Івано-Франківська на вулицях у центральній частині міста. Такі зустрічі розпочав проводити одразу після реєстрації моєї кандидатури в ЦВК. До реєстрації попередньої агітації чи зустрічей не проводив, адже це заборонено законодавством.

– Наскільки мешканці Івано-Франківська охоче долучаються до таких зустрічей? Вони активно чи пасивно ставляться до майбутніх виборів? Чи цікаві їм кандидати, які балотуються до Верховної Ради України?

– Під час зустрічей мешканці нашого міста активно спілкуються, помітно, що їм цікаво поспілкуватися з кандидатом і небайдуже, яка саме людина представлятиме місто у майбутній Верховній Раді.

Зустрічі дуже різні, на одні приходять представники, переважно, старшого покоління, на інші – молоді люди чи франківці середнього віку. Все по-різному.

– Що найбільше «болить» мешканців Івано-Франківська та відповіді на які запитання їх найбільше цікавлять?

– Часто люди запитують, з якими політичними силами буде співпрацювати партія «Європейська Солідарність» та які першочергові закони необхідно прийняти Парламенту.

Ми маємо чітку позицію, висловлену нашим лідером Петром Порошенком: партія «Європейська Солідарність» готова співпрацювати з усіма проєвропейськими, проукраїнськими політичними силами. Ми будемо підтримувати будь-яку ініціативу, яка матиме спрямування на наближення України до Європейського Союзу і НАТО. Не важливо, хто буде автором такого законопроекту, якщо він спрямований у цей вектор руху нашої держави, ми будемо його підтримувати.

Ми стоїмо на позиції, що ті очікування суспільства, які виникли останнім часом, ті запити, які суспільство спрямовувало до Парламенту, мають бути виправданими і реалізованими. Це, в першу чергу, стосується зняття депутатської недоторканості, це стосується розроблення і прийняття механізму відкликання народних депутатів України і, однозначно, ми маємо завершити виборчу реформу, мова про відкриті списки. Хоча я балотуюся, як мажоритарник, але наявну у країні на сьогодні змішану систему виборів потрібно змінювати. Ми маємо розглянути усі пропозиції до виборчого кодексу, а їх є дуже багато, і створити уніфікований документ, за яким будуть проводитися будь-які вибори. Це дозволить виправити певні недоліки, помилки та прорахунки виборчого законодавства. Така уніфікація дасть змогу виявити розбіжності між різними нормативно-правовими актами.

– Наскільки швидко можна завершити такі реформи і чи можемо ми зараз говорити про чіткі терміни втілення таких проектів?

– На сьогодні мені важко говорити про якісь конкретні терміни, оскільки все залежатиме саме від результатів виборів, від того, які політичні сили прийдуть до Парламенту, подолають 5%-бар’єр і, відповідно, як вони готові між собою надалі спілкуватися та формувати коаліцію. Якщо коаліція буде сформована швидко, якщо буде швидко переформатована виконавча гілка влади, то наступними кроками будуть саме завершення розпочатих реформ.

– Якщо говорити не про загальнодержавні, а про більш особисті потреби мешканців Івано-Франківська, про що найчастіше Вас запитували і якими Ви бачите вирішення цих проблем?

– Під час зустрічей з виборцями виникає багато запитань щодо низького пенсійного забезпечення. Люди кажуть, що  з тим розміром пенсії, яку вони отримують, важко оплатити комунальні послуги, прохарчуватися і задовольнити різні побутові потреби. Тому для того, щоб максимально оживити процес підняття пенсії, однозначно потрібно прирівняти мінімальну пенсію до мінімальної заробітної плати. Тоді будь-які позитивні зрушення для працездатних осіб, мова про підвищення заробітної плати, автоматично буде позитивним результатом і для пенсіонерів, які також отримуватимуть підвищення. Наступним кроком буде градація пенсії в залежності від стажу, від соціальної категорії, тощо.

Що стосується комунальних проблем, про які говорять мешканці нашого міста, то насправді ключовою має бути активна роль міської влади та депутатів міської ради. Існує міський бюджет, має бути планування роботи різних департаментів та управлінь. І в залежності від ефективності їхньої роботи можна якісно та повноцінно вирішувати ті чи інші побутові проблеми. Децентралізація започаткована, вона повинна й надалі розвиватися, на законодавчому рівні ми однозначно повинні створювати додаткові позитивні кроки, щоб посилювати і поглиблювати фінансову децентралізацію і надавати змогу місцевим бюджетам рости та отримувати більше можливостей для вирішення комунальних проблем.

Також громаду Івано-Франківська цікавить питання розвитку міста, відкриття нових виробництв і, відповідно, збільшення робочих місць. На сьогоднішній день ситуація складається так, що роботодавці перебувають у активному пошуку людей, які готові працювати і які вміють працювати. У нас є великі виробництва, які зараз відчувають гостру нестачу робочих рук. Це призводить до того, що середня заробітна плата у нас активно зростає. Звісно, зупинятися на цьому не можна, однозначно потрібно шукати пропозиції для нових інвесторів.

– Але маємо проблему: роботодавці на місцях шукають працівників і пропонують їм досить непогану заробітну плату, а мешканці Івано-Франківська активно виїжджають за кордон, де працюють нелегально на «чорнових роботах». Чи можна, на Вашу думку, змінити цю ситуацію?

– Якщо ми говоримо про молоде покоління, яке закінчує вищі навчальні заклади чи здобуває професійну технічну освіту, нам потрібно запропонувати їм можливість залишитися, а не шукати одразу роботу за межами України. Яким чином це зробити? Можна пропрацювати механізм, за яким роботодавець, який надає людині перше робоче місце, отримує податкову пільгу. Або щоб роботодавці були готовими оплатити навчання студентам, своїм майбутнім працівникам і ці кошти були зараховані їм, як сплата певних податків. Такі механізми можна обговорювати і шукати способи, як зацікавити як працівників, так і роботодавців. Що стосується старшого покоління: якщо рівень заробітних плат буде дорівнювати тим коштам, які вони отримують за кордоном, то ніхто не буде зацікавлений виїжджати кудись в пошуку роботи.

Часто місцева влада на певні запити мешканців каже, що вирішити певні питання неможливо і що треба звертатися до депутатів Верховної Ради. Чи готові будете Ви, як депутат, допомагати місту і громаді міста?

– Я готовий до діалогу, до дискусії з міською владою, готовий приймати пропозиції щодо вирішення проблемних моментів, які вони вбачають в тому чи іншому законодавчому врегулюванні. Готовий до пошуку спільного рішення, аби максимально швидко вирішити ті чи інші питання.

– Чи продовжите практику зустрічей з виборцями?

– Так, я й надалі буду зустрічатися з різними категоріями виборців і у дворах, і на вулицях, і у колективах, оскільки готовий спілкуватися з усіма мешканцями нашого міста.