Олігархи сховали в офшорах майже 8 трильйонів євро


Нове масштабне журналістське розслідування виявило, що багатії Землі заховали в офшорах майже 8 трильйонів євро.
Про це в неділю пише Sueddeutsche Zeitung, яка разом з іншими виданнями та Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ) представила так звані «Райські документи», пише Вголос

«Супер-багатії «припаркували» в податкових оазах 7,9 трильйона євро. Понад 600 млрд євро щорічно переміщуються транснаціональними корпораціями за допомогою податкових схованок», - йдеться в документах розслідування.

Таким «раєм» - податковими оазами - були 19 здебільшого острівних держав, зокрема, Бермудські, Кайманові острови, Кука, Багами, Аруба, Антигуа, Вануату, Тринідад і Тобаго, Самоа, Домініка та інші.

Зазначених грошей, як підрахували економісти, вистачило б, щоб видати кожному жителю планети по 1 тисячі євро готівкою, відправити як мінімум на 4,5 року до школи дітей, які не мають доступу до освіти, годувати протягом 61 року всіх, хто сьогодні страждає від голоду.

Достовірність компромату на понад 120 політиків з 50 держав досить висока, адже інформаторів було не один-два, а 21. Більше 380 журналістів 96 видань 67 країн вивчили майже 13,5 млн конфіденційних документів двох фірм, що спеціалізуються на наданні послуг компаніям-одноденкам - юридичної фірми Appleby (Бермуди) і невеликої трастової компанії Asia City Trust зі штаб-квартирою в Сінгапурі.

У Німеччині сліди ведуть до близько тисячі осіб, серед яких мільярдери, аристократи, бізнесмени, спадкоємці, вкладники, засуджені шахраї, а також такі компанії, як Sixt (оренда автомобілів), Deutsche Post, Meininger Hotel Chain, Siemens, Allianz, Bayer і Deutsche Bank. Є в цій компанії і екс-канцлер Герхард Шредер. Послугами офшорної компанії він користувався, будучи незалежним директором» російсько-британської енергетичної компанії ТНК-ВР.