ОПОРА зафіксувала на Прикарпатті білборди з агітацією Садового без вихідних даних


Спостерігачі ОПОРИ в Івано-Франківській області 10 та 11 січня зафіксували білборди із написом «Андрій Садовий. Наступ 2019» з ознаками агітації, але без передбачених законодавством вихідних даних.

За цими фактами представники ОПОРИ у Коломиї, Івано-Франківську, Надвірній та Калуші подали відповідні звернення у поліцію.

«Як відомо із повідомлення Центральної виборчої комісії, Львівський міський голова Андрій Садовий, висунутий партією «Об’єднання «Самопоміч», офіційно зареєстрований кандидатом на посаду Президента України 8 січня 2019 року. Виборче законодавство визначає, що «передвиборча агітація розпочинається  кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації». Тому усі друковані матеріали, що містять згадку про Андрія Садового та спонукають виборців голосувати за нього, розміщені у публічному просторі починаючи з 9 січня, містять ознаки передвиборчої агітації кандидата, яка повинна відповідати вимогам виборчого законодавства. Згідно з частиною 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друкована агітація повинна містити відомості про установу, що здійснила друк , тираж та замовника, а частина 16 статті 64 цього Закону забороняє друк та розповсюдження агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж та іншу вихідну інформацію», - роз’яснює Богдан Морикіт, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

11.01.19. Prykarpattia Zafiksovano bolbordy z agitacijeju Sadovogo bez vyhidnyh danyh Kalush

За словами Богдана Морикіта, даний факт може містити ознаки як порушення встановлених законом обмежень щодо поширення друкованих агітаційних матеріалів, так і ознаки порушення порядку фінансування передвиборної агітації - якщо ці білборди були розміщені до моменту набуття Андрієм Садовим статусу кандидата, то вони не могли бути профінансовані з виборчого фонду кандидата, адже відкриття рахунку виборчого фонду можливе лише за наявності копії рішення ЦВК про реєстрацію кандидата на пост Президента України.

11.01.19. Prykarpattia Zafiksovano bolbordy z agitacijeju Sadovogo bez vyhidnyh danyh Kolomyja

«Частина 4 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України» передбачає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України» – підсумовує Богдан Морикіт.