Організатори розповіли про особливості цьогорічної Патріаршої прощі до Крилоса


Сьогодні, 29 липня, в Івано-Франківському Архієпархіальному управлінні відбулася пресконференція для журналістів прикарпатських ЗМІ щодо Всеукраїнської прощі до Крилоса.

Спікерами пресконференції стали Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Синкел у справах духовенства і священичих родин митр. прот. Олег Каськів, Ректор Духовної семінарії прот. Олесь Будзяк, парох с. Крилос прот. Ярослав Жолоб, Ректор ІФДС прот. Роман Микієвич та голова Молодіжної комісії прот. Михайло Віхоть. Модерував зустріч прес-секретар Архієпархії о. Володимир Лукашевський. Про це інформує Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ.

Представникам ЗМІ розповіли про цьогорічну Всеукраїнську Патріаршу прощу до Галицької чудотворної ікони Матері Божої покровительки Галицького краю в с. Крилос (Давній Галич), яка відбудеться у суботу-неділю, 3-4 серпня 2019 року. Присвячена проща 30-річчю виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля.

Організатори прощі повідомили про її програму. Уже традиційно вона передбачає піший хід паломників з Івано-Франківська, Калуша, Бурштина. В усіх цих містах у суботу, 3 серпня, о 08:00 год., одночасно розпочнеться Божественна Літургія та благословення прочан у дорогу. Окрім того заплановано також виїзд колони велосипедистів із Голині. Тут богослужіння розпочнеться  о 10:30 год.

Серед заходів цьогорічної прощі запланований перегляд документальної стрічки «Ті, що вірні», насичена молитовна програма, урочисте винесення для почитання чудотворної ікони Матері Божої, молитви на оздоровлення. Крім того, відбудуться і нічні чування, які провадитимуть семінаристи, а опісля – Євангелізаційно-мистецька програма для молоді. Детальніше з програмою можна ознайомитись за ПОСИЛАННЯМ.

«Крилос має і духовне, і культурне значення. У Крилосі були наші Митрополити і князі. Ми повинні цінувати та любити свою історію, бо ж у нас вона дуже багата», - зауважив Митрополит Володимир.

На його думку, проща до Крилоса є унікальна в своєму роді, адже по своїй суті вона є дуже давньою.

«Ми маємо свідчення ще нашого Блаженнішого Любомира Гузара, коли він дитиною приходив сюди на прощу. Тут співали українських пісень, піднімали синьо-жовті прапори, тут лунала молитва за нашу Батьківщину Україну. Тому сьогодні ми не творимо щось нове, але відновлюємо те, що було тут вже дуже давно», - говорить Митрополит.

Погоджується з цим і о. Олег Каськів. Синкел у справах духовенства зазначив, що молитовна хода з трьох напрямків повинна справді бути молитовною. Це означає, що прочани мають бути забезпечені усім необхідним для того, щоб зосереджуватись на найголовнішому.

«Щоби молитва була справді молитвою, мусимо вважати на тих, хто поруч нас: праворуч чи ліворуч. Просимо про взаємоповагу та підтримку», - каже священнослужитель.

Він також додав, що в цьому році вперше відбудеться молитовний велопробіг до Крилоса.

«Молодь вирішила таке запропонувати. Раніше такого не було. Вони зберуться в Голині, де в 10:30 відбудеться богослужіння та вирушать колоною до Крилоса. Скільки їх буде, ми ще точно не знаємо», - додав о. Олег.

В рамках програми також буде перегляд фільму, щоб дізнатися трохи більше з історії нашої Церкви. А взагалі на прочан очікує насичена вечірня програма. Як повідомив Ректор ІФДС прот. Роман Микієвич, на прощі будуть перебувати понад 100 студентів, які будуть супроводжувати колону і допомагати прочанам.

«Між молитвами буде наука, а також нічні чування від студентів. Будемо їх просити, щоб вони слідували за порядком, чи комусь щось потрібно. Якщо у вас будуть питання, то можете завжди звертатися до наших студентів», – говорить отець-ректор.

В свою чергу, Голова молодіжної комісії прот. Михайло Віхоть повідомив, що в мистецько-євангелізаційній програмі візьмуть участь відомі на Прикарпатті виконавці, такі як Світлана Весна та Олег Чигер.

«Однак головним, - каже отець, - є те, що молодь зможе побачити живий приклад віри, щоби взяти її собі на озброєння, нею жити та нести її для інших».

На завершення о. Володимир Лукашевський повідомив, що кожен, хто прибуде на прощу матиме можливість отримати ласку повного відпусту.

«Для цього слід посповідатися, взяти участь у Службі Божій та запричаститися, а також помолитися «Отче наш», «Богородице Діво» та «Вірую» в наміренні Святішого Отця. Щодо сповіді, то, як ми повідомляли раніше, більше сотні священиків будуть сповідати впродовж двох днів», - каже прес-секретар.

Назагал в прощі планують взяти участь близько 30-35 тисяч паломників.

Кульмінаційним моментом молінь стане Архієрейська Божественна Літургія, яку в неділю о 9:00 год. відслужить Блаженніший Святослав Шевчук.