Останні сильні дощі підтопили на Прикарпатті 249 дворогосподарств


Через сильний дощ, який був 6 червня відбулись підйоми рівня води в місцевих потічках на території 5 адміністративно-територіальних одиниць (Косівський, Снятинський, Коломийський, Городенківський та Тлумацького райони), а також підтоплення та пошкодження об’єктів на території 16 населених пунктів.

Про це повідомляє управління з питань цивільного захисту Івано-Франківської облдержадміністрації.

За оперативною інформацією впродовж 6 - 7 червня. в зону підтоплення потрапило 249 дворогосподарств (Косівський р-н – 135: м. Косів – 10, с. Смодна – 25, с. Вербовець – 100; Снятинський р-н – 71: с. Турка Борщівська – 14, смт. Заболотів – 45, с. Тулуків – 10, с. Олешків - 2; Городенківський р-н – 6: с. Росохач – 6, Коломийський р-н – 37: с. Підгайчики – 8, с. Загайпіль – 17, с. Матеївці – 10, с. Турка – 1, с. Велика Кам’янка - 1) на яких розміщено та підтоплено 39 житлових будівель (Коломийський р-н – 36: с. Підгайчики – 8, с. Загайпіль – 17, с. Матеївці – 10, с. Турка – 1;  Городенківський р-н – 2: с. Росохач – 2; Снятинський р-н – 1: с. Турка Борщівська – 1)

1 (в с. Пістинь Косівського р-ну по вулиці Букатчука частково зруйновано 1 житлову будівлю гр. Пліхтяк Р.П., в якій проживали 4 особи)

1 відбувся селевий потік на дорогу державного значення Н-18 “Івано-Франківськ — Тернопіль” с. Діброва Тлумацького р-ну.

З житлової будівлі евакуйовано 1 літню особу (с. Турка Коломийського р-ну).

Зруйновано 3 автомобільні переїзди в с. Вербовець Косівського р-ну та 1 автомобільний міст в с. Пістинь Косівського р-ну, підмито 1 автомобільний міст в с. Підгайчики Коломийського р-ну, пошкоджено дорожнє полотно на 8 ділянках автодоріг (м. Косів – 2, с. Вербовець Косівського р-ну – 5, в с. Бабин Косівського р-ну – 1).

За оперативною інформацією станом на 22.00 7 червня підтоплень у населених пунктах області немає.

Надання допомоги населенню підрозділами У ДСНС в області здійснюється по мірі поступлень заяв від населення та органів місцевої влади.

Ситуація контрольована. Рівень води в місцевих потічках поступово спадає. Населення області постійно інформується про ситуацію, що склалася, і заходи, які вживаються владою для нормалізації обстановки.

На території Снятинського та Косівського районів працювала МОГ УДСНС в області.

В постраждалих районах працюють групи з числа представників органів місцевого самоврядування,  для визначення та уточнення обсягів негативних наслідків негоди та завданих збитків.

За повідомленням начальника відділу з питань ЦЗ Косівської РДА внаслідок стихії:

- зруйновано 4 автомобільних мости ( 2 – с. Вербовець, 2 – с. Пістинь );

- пошкоджено 3 автомобільних мости ( 2 – с. Вербовець, 1 – с. Бабин );

- пошкоджено 16,47 км автомобільних доріг ( 0,14 км – м. Косів, 15 км – с. Вербовець, 0,8 км – с. Пістинь, 0,13 км – с. Бабин, 0,03 км – с. Город, 0,02 км – с. Соколівка, 0,35 км – с. Смодна ).

За повідомленням начальника відділу з питань ЦЗ Коломийської РДА внаслідок стихії водами річки Турка підтоплено  домогосподарста в населених пунктах району:

- с. Велика Кам’янка (П’ядицька ОТГ) - підтоплено 20 домогосподарств;

- с. Турка (П’ядицька ОТГ) - підтоплено 20 домогосподарств;

- с. Підгайчики по вул. Тиха, Грушевського, Л.Українки, Соборна - підтоплено 9 домогосподарств;

- с. Загайпіль - по вул. Шкільна, Хрипюкова, Б.Хмельницького - підтоплено 16 домогосподарств.

Також водами річка Турка підмито міст в с. Підгайчики на автодорозі державного значення Р-24 «Коломия-Гвіздець».

Окрім цього потічком Дзвинарка в с. Матеївці по вул. Лисенка, Стуса (Матеївецька ОТГ) підтоплено 10 домогосподарств.

Всього 06.06.2019 року в Коломийському районі з врахуванням ОТГ було підтоплено 75 домогосподарств.

Близько 21.00 06.06.2019 року внаслідок припинення опадів, русла місцевих рік повернулися до своїх меж.

На даний час комісіями сільських рад та ОТГ проводиться подвірний обхід постраждалих осель, складаються відповідні акти.

 За повідомленням У ДСНС в області 7 червня Тлумацький район, між с. Яківка та смт. Обертин на місцевому ставі пошкоджено ґрунтовий берег на ширині близько 2 м. висотою 1 м. Вода з водойми потрапляє в р. Чорнява. Рівень води в річці знаходиться в руслі, підтоплень дворогосподарств не зареєстровано.