Острівець чи водій? То хто винен в автокатастрофі у Крихівцях


Минулої суботи в Крихівцях трапилась ДТП, в якій загинули двоє чоловіків і травмувалася молода жінка.

У поліції кажуть, винуватець аварії перевищив швидкість і налетів на острівець безпеки. Та чи винен лише водій? Адже це вже не перша аварія саме на цій ділянці дороги, пише Репортер

Що трапилось?

«21 квітня, близько 19.15, 39-річний водій, керуючи автомобілем Opel Astra, рухався вулицею у селі Крихівці Івано-Франківської міської ради у напрямку села Лисець Тисменицького району, – сухо повідомляє оперативна довідка від обласного управління поліції. – Не обравши безпечної швидкості руху, допустив занос автомобіля та виїхав на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з міським маршрутним автобусом № 38. Внаслідок автопригоди 28-річний пасажир легковика отримав смертельні травми, а пасажирка автобуса – забійну рану нижньої губи. Пізніше, внаслідок отриманих тілесних ушкоджень, у медичному закладі помер і водій автомобіля. Водій автобуса – тверезий. За цим фактом розпочато досудове розслідування (ч. 2 ст. 286 ККУ)».

Частина друга статті 286 – це порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкод­ження. Карається «позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого». І все це стосується водія автомобіля Opel Astra, який помер у лікарні…

Схожі аварії у Крихівцях трапляються чи не щомісяця. Наприклад, у жовтні минулого року там зіткнулися Renault Kangoo і Lada – водіїв і пасажирів автівок забрала швидка. Згодом 31-річний водій автомобіля Dacia Logan збив 78-річного чоловіка. У грудні водій КамАЗу, аби не збити 17-річного хлопця, який переходив дорогу, зніс на острівці безпеки два дорожні знаки. На щастя, у всіх цих пригодах обійшлося без загибелі людей. І це далеко не всі ДТП у Крихівцях.

Всі в САД!

Водії скаржаться, що в темну пору доби острівці безпеки у Крихівцях зовсім не помітні. Натомість у ДП «ІваноФранківський облавтодор», яке власне і встановлювало острівці, запевняють, що все робилося згідно з проектом.

Коли почалися перші скарги, керівник Служби автомобільних доріг області (САД) Василь Буджакзапевняв, що роботи ще не завершені, і всі недоліки виправлять. Потім в САД усе списували на дорожню пилюку. Мовляв, треба лише протерти знаки і все запрацює. Протерли – не допомогло.

У вівторок, 24 квітня, Василь Буджак з усіма питаннями відправив «Репортер» до облавтодору. Мовляв, їхні інженери встановлювали острівці, тож до них і всі зауваження. Та з облавтодору нас знову відправили в САД.

«Ми до острівців зараз не маємо ніякого відношення, ми лише виконавці робіт, – сказав заступник директора ДП «Івано-Франківський облавтодор» Віктор Багрій. – Проектно-кошторисну документацію погоджувала Служба автомобільних робіт, вони контролювали встановлення тих острівців і приймали роботи. Які зараз до нас можуть бути питання?».

Загальна вартість облаштування семи острівців на Крихівецькій – 198 тис грн. Кошти виділили з державного бюджету.

Якби швидкість була менша

Коли острівці лише встановили, пат­рульна поліція провела перевірку та виявила три дефекти – плівку, що не відбиває світло, розмір встановлених знаків (50 см у діаметрі замість 70) та неправильну висоту. Натомість, кажуть, що виконавець робіт усі зауваження врахував і виправив недоліки.

«Острівці встановлені відповідно до схеми організації дорожнього руху, – каже начальник відділу безпеки дорожнього руху патрульної поліції Івано-Франківської області Віталій Царьов. – Там були лише зауваження до дорожніх знаків, які вже замінили. Що ж стосується ДТП, то це все через порушення правил дорожнього руху водіями, зокрема перевищення швидкості. Хоча острівці там були облаштовані для того, аби водії пригальмовували перед пішохідними переходами».

Втім, каже поліцейський, на цій ділянці дороги є проблеми з освітленням. Адже Крихівецька сільрада економить і вимикає після опівночі світло.

«Ну і там потрібно нанести дорожню розмітку, але це питання до Служби автомобільних доріг, – говорить Царьов. – Думаю, що на вулиці вже потепліло і невдовзі розмітку нанесуть. Але світловідбивні знаки наразі працюють, їх видно під світлом фар».

*****

Минулого тижня на Прикарпатті трапилися 12 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими. Загинули чотири людини. Також поліція склала 74 адмін­протоколи на водіїв, які керували автомобілем напідпитку.