Отруєння худоби у Медині: Чиновник перекладає вину на пастуха


Надвечір 22 травня у селі Мединя галицького району трапилася біда. В селян масово захворіла худоба.

Окрім того медична допомога знадобилась жінці, яка пасла тварин. Люди викликали поліцію і написали заяви. Наступного дня обурені селяни пікетували Галицьку РДА. Голова пообіцяв людям, що 24 травня на місце події виїде спеціальна комісія, яка вивчатиме обставини події.

Втім, як розповіла в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо місцева мешканка Ірина Ковалюк, обіцяної комісії люди так і не дочекалися.

"Нам обіцяли, що в четвер приїде комісія з РДА, до її складу включили і чотирьох мешканців села, щоб рослідування було прозорим. Але все закінчилось на словах. Ніяка комісія не приїхала і навіть людям не передзвонили, чому їх немає. Проте ми не здамося", - запевняє жінка.

Люди побоюються, що справу можуть "замнути", а їм доведеться далі дихати хімікатами. Водночас, керівник Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський під час засідання комісії обласної ради взагалі переклав відповідальність за нещастя на постраждалу жінку-пастуха.

"Журналісти перебільшують проблему. 21 травня місцевий підприємець покропив поле, а 22 травня жінка пасла череду у кількості 30 корів. Можливо вона заснула, тварини пішли в пшеницю, попасли і почалося здуття. Ветлікар виїхав на місце і надав необхідну допомогу, жодна тварина не загинула. Жінка попала в реанімацію, але не від отруєння. Було проведено хімічні аналізи і в неї жодних змін в лабораторних показниках немає. Я думаю, вона усвідомила, що громада довірила їй худобу, а тварини почали падати і вирішила так уникнути відповідальності. Жінка почувається добре, тварини пасуться", - сказав Гурський. 

Варто зауважити, що наступного дня після нещастя, медики в лікарні коментували журналістам, що за симптомами жінка отруїлась невідомою речовиною хімічного походження через респіраторні шляхи. Тож підозріло, що жінка раптом стала "здоровою". Родичі постраждалої підозрюють, що їм кажуть не всю правду, адже в лікарні не хочуть давати виписку. 

Окрім того, як виявилось, випадок у Медині не поодинокий. Як з'ясували журналісти, до Галицької лікарні постійно приходять постраждалі  зі схожими симптомами з цілого району. Серед них і дорослі і діти.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!