Отруйна шаурма – як на Прикарпатті перевіряють фаст-фуди


Недавно Київ збурило масове отруєння шаурмою. Майже 100 людей купили перекус у різних точках по місту і злягли з гострою кишковою інфекцією. Збудником могла бути сальмонела в курячому м’ясі, яке постачав виробник з Житомирщини. Тепер йому загрожує штраф або в’язниця.

Цей випадок спричинив перевірки вуличних закладів швидкого харчування – спершу в Києві, області, а там і по всій Україні, пише Репортер.

На Прикарпатті перевірки почалися минулого тижня і триватимуть до 20 серпня. Перевіряє фаст-фуди Держ­продспоживслужба. Про результати вони мають проінформувати місцеву владу та поліцію. Якщо знайдуть серйозні порушення в якомусь закладі харчування, його можуть закрити.

«Будемо перевіряти наявність рішень органів місцевого самоврядування на встановлення торгових точок, наявність реєстраційного номера оператора ринку харчових продуктів, медичні книжки у працівників, проходження медоглядів, дотримання гігієни персоналу, супровідні документи на продукти, – розповідає Лариса Шевага, заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини обласного управління Держпродспоживслужби. – Особливо будемо звертати увагу на дотримання температурних режимів при зберіганні харчових продуктів. Також, у випадку виявлення порушень або якщо надходить скарга від будь-якого споживача, наша служба може здійснювати позапланові перевірки без отримання погодження від органу державної влади».

У Франківську будок вуличної їжі – на кожному кроці. Особливо багато їх у центрі й навколо ринків, але й по мікрорайонах можна перекусити на зупинці гамбургером чи хот-догом. «Репортер» поспілкувався з продавцями фаст-фуду в місті. Деякі відмовлялися говорити на диктофон, інші розповідали, що в них слідкують за гігієною і свіжістю їжі. Кажуть, випадок у Києві ніяк не вплинув на кількість покупців у Франківську.

«Торг залежить від дня. Найбільше людей за гарної погоди в будній день. Нам щодня привозять свіжі продукти. Те, що не використали за день, списуємо і віддаємо на склад», – розповідає пані Оксана, продавець у вуличному закладі з чебуреками і гамбургерами біля Центрального ринку.

«У будні покупців найбільше, тому що тут розташовані офіси, звідки люди приходять перекусити. Продукти привозять щодня, замовляємо таку кількість, щоб використати за день», – каже Христина, продавець у закладі харчування «Yo! Food» на вулиці Коновальця.

Але від отруєння ніхто не застрахований, навіть після перевірки. У маленькій будці, де готують швидкі перекуси, не завжди є можливість дотримуватися всіх правил гігієни і всіх умов зберігання харчів. До того ж, у літню спеку, за словами лікарів, є небезпека отруєння продуктами навіть вдома.

«Влітку вулична їжа є небезпечною, тому що в маленькій будці вона часто готується за неналежних умов і з неякісних продуктів, – каже Зоряна Царенко, лікар-гастроентеролог у поліклініці № 5. – Фаст-фуд взагалі є небезпечним, бо не несе в собі корисних речовин, зате містить зайві вуглеводи і трансжири. Останні додають, щоб здешевити товар. Вони є чужорідними для нашого організму, відкладаються у ньому та не виводяться швидко. У теперішніх умовах важко розпізнати, чи товар якісний, адже за привабливим виглядом, гарним кольором і запахом можуть маскуватися погані продукти. Небезпеку несе глютамат натрію – підсилювач смаку, який в їжу додають дуже часто. За ним маскують несвіжі продукти, бо він змінює їхній смак на більш приємний».

Багато залежить і від самого споживача: якщо заклад з першого погляду не викликає довіри, краще нічого й не купувати. Якщо є сумніви щодо надійності продуктів – маєте повне право подивитися документи у працівників.

«Ми закликаємо споживачів звертати увагу, наскільки заклад дбає про гігієну, – рекомендує Лариса Шевага. – Радимо вибирати охайні на вигляд заклади, такі, в яких купуєте продукти вже не вперше. Споживач також має право отримати інформацію про наявність медичної книжки у персоналу закладу харчування і переглянути накладні з датою постачання продуктів».

Якщо вулична їжа все ж спричинила розлади шлунка, подбати про лікування можна і вдома. Але при серйозному отруєнні без лікаря не обійтися.

«Як правило, харчове отруєння розвивається швидко, через півтори-дві години вже з’являються симптоми, – каже Зоряна Царенко. – Необхідно багато пити, щоб очистити шлунок від залишків їжі, яка спричинила розлад. Також треба кілька днів перебувати на строгій дієті – виключити з раціону їжу, яка може подразнювати шлунок, а також овочі, фрукти і молочні продукти. Головне – дотримуватися питного режиму, щоб вивести ті токсини, які вже встигли потрапити у кров».