П'ять незвичайних місць для зимових подорожей Україною


Цієї зими в Україні стартував другий сезон проекту Знайдено в Україні, мета якого - розповісти про незвідані місця нашої країни і підтримати внутрішній туризм. Команда в особі поетеси Лали Тарапакіної, журналіста Максима Щербакова і фотографів Олега Кирієнко і Олександра Котенка проїхали 5 тисяч кілометрів і відвідали більше двадцяти місць, щоб дослідити кращі місця для зимового відпочинку та розповісти про них українцям.

На основі цього проекту vogue.ua вибрав п'ять цікавих і красивих місць, куди можна поїхати на День Святого Валентина або будь-який довгий вікенд, пише  Корреспондент.

Дземброня, Івано-Франківська область

Високогірний карпатське селище Дземброня, в якому живе всього 300 осіб - підходяще місце для того, щоб втекти від цивілізації. Всі, хто тут побував, в один голос твердять: Дземброня - місце особливе. В 20 столітті за натхненням сюди приїжджали відомі українці Леся Українка, Василь Стефаник і Сергій Параджанов. Вважається, що саме тут Параджанов задумав свій фільм "Тіні забутих предків".

Сьогодні в мальовничій Дземброні, оточеній з усіх боків горами, проводяться майстер-класи для художників-пейзажистів - гори тут особливо красиві. "Це найбільш правильне і недороге місце в Карпатах, після якого залишається тільки зізнатися в любові до своєї країни. Приїжджайте хоча б раз", - ділиться враженнями поетеса Лала Тарапакіна.

Сьогодні Дземброня - центр зеленого туризму: сюди вабить прозоре гірське повітря, ліси і полонини, також тут знаходиться гора Піп Іван, третя за висотою в Україні. При цьому важливо, що трекінгові маршрути тут середньої складності, тому підійдуть навіть початківцям мандрівникам.

Але їдуть в Дземброню не тільки любителі походів і ті, хто перебуває в пошуку натхнення; ті, хто прагне глибше пізнати і зрозуміти українську культуру, також приїжджають в Дземброню - в селі, в якому живе всього лише 300 осіб, дбайливо ставляться до традицій і звичаїв. В тому числі, і гастрономічним: команда "Виявилено в Україні" дуже хвалить варення з чорниці та морошки, яке готують місцеві господині.

Мезин, Чернігівська область

Невелике село Мезин знаходиться на території Мезинського національного парку. Шанувальники це місця ніжно називають "українською Швейцарією". Вся справа в схожому ландшафті: яскраво-зелені задеснянські луки покреслені невеликими озерами з прозорою водою.

Взимку тут добре: оселившись в одному з готельних комплексів, які знаходяться прямо в сосновому бору, щоранку можна гуляти в лісі і годувати з руки білок і бурундуків, а після обіду кататися на ковзанах по замерзлих озерах. Мезин підійде в якості місця для відпочинку на вікенд: всього за кілька годин сюди можна добратися з Києва на машині.

Ще один плюс цього селища - екологія: з Мезином по сусідству лише такі ж маленькі села, поруч немає жодного промислового центру, відповідно, немає великих підприємств та заводів, які могли б забруднювати повітря.

Приїхавши в Мезин, варто побувати в Густинському жіночому монастирі-одному з головних пам'яток українського бароко. "Тут багато яскравих фарб: і навіть якщо погода не радує, а сезон похмурий і сумний, у Густинському монастирі завжди красиво і святково", - говорить Лала Тарапакіна.

Волосянка, Львівська область

Якщо хочеться відчути себе особливим і дорогим гостем, то для відпочинку в Карпатах варто вибрати Волосянку - гірське курортне селище у Львівській області. На відміну від лижного курорту Славське, що знаходиться поблизу і давно уподобане туристами, Волосянка тільки набирає обертів, тому поки тут малолюдно. Чарівні заходи сонця і світанки, мальовничі полонини та інфраструктура - ось три основні причини поїхати в Волосянку.

Більшість комплексів для відпочинку тут складаються з дерев'яних зрубів і втілюють екостиль - актуальний тренд в дизайні. Волосянка сподобається любителям активного відпочинку: тут можна покататися на конях і квадроциклах, відправитися в нескладні, але захоплюючі піші маршрути. Не занудьгують і лижники - Волосянка пропонує 11 трас різних рівнів складності. В 20 км звідси знаходиться водоспад Шипіт, один з найкрасивіших в Україні. Тим же, хто хоче провести вихідні в більш спокійному режимі, сподобаються місцеві спа-комплекси. 

"Тут таке повітря, що можна прикладати його до всіх ран, включаючи душевні, і вони заживуть. Тут така природа, що в будь-яку погоду будь-якого сезону очі знайдуть привід бути широко розкритими. Тут такі заходи, що можна прописувати їх як ліки від сезонної хандри: приймати не рідше двох разів на рік курсами по 10 заходів", - поетично описує враження від Волосянки Лала Тарапакіна.

Опішня, Полтавська область

Всього в трьохстах кілометрах від Києва знаходиться самобутня Опішня - старовинне козацьке містечко, і за сумісництвом столиця українського гончарства. Опішня - справжній сюрприз: більшість туристів не знають про неї, а, дізнавшись та приїхавши вперше, залишаються враженими. Цікавий факт: всього сто років тому тут жила тисяча талановитих і працьовитих майстрів-гончарів, вироби яких експортували по всьому світу. 

Місце сили Опішні - Національний музей гончарства. За його території під відкритим небом розкидано 35 тисяч дивовижних, ні на що не схожих об'єктів - великих і маленьких керамічних скульптур, фігур і фігурок, що дають найбільш повне уявлення про те, яку роль гончарство грало в історії України. 

"Ти заходиш через невелику калиточку і потрапляєш всередину картини Далі: величезні концептуальні фігури з кераміки - сотні авторів, десятки епох. І весь цей чудовий психоделічний легендарний парк знаходиться в надзвичайно мальовничому місці: на правому березі Ворскли, на невеликій височині в оточенні лісу", - розповідає Лала Тарапакіна.

В музеї проводяться екскурсії і виставки, також будь-хто може спробувати створити свій керамічний виріб. А всього в 20 кілометрах від Опішньої знаходиться мальовнича Диканька, прославлена Миколою Гоголем. 

Вижниця, Чернівецька область

12 водоспадів, що нуртує річка Черемош, мальовничий перевал Німчич, який захоплював Лесю Українку, печери Довбуша: селище Вижниця в Чернівецькій області - це джерело красивих місць. Як і Дземброня, Вижниця - селище-муза: так, легендарну пісню "Червона рута" Володимир Івасюк написав саме під враженням від цих місць.

"Влітку тут мекка зеленого туризму, взимку - гірськолижна траса, а в дощовому грудні - коли в Карпатах вже далеко не осінь, але ще й не зима - тут можна залізти в ромнатичную печеру Довбуша і перечекати зливу", -говорить Лала Тарапакіна. Дійсно, Вижниця - універсальне місце, в якому буде затишно і меланхолікам, які шукають усамітнення, і активним допитливим туристам. До того ж, для будь-якого українця Вижниця - місце особливе: саме тут починаються Буковинські Карпати.

Місце з розряду must see - перевал Німчич, з якого відкривається чудовий вид на гірську долину, де тече річка Німчич. Якщо пройтися 7 км на південь від перевалу, то можна побачити карпатський Стоунхендж - дивовижні скельні утворення Протяті каміння.