Panivalkova: Франківськ — це локомотив, якому дай волю — змінить Україну


У рамках свого всеукраїнського туру один з найкреативніших жіночих музичних колективів країни – «Panivalkova» завітає до Івано-Франківська. Цього разу гурт презентуватиме композицію «Космополітік» — пісню про єдність людей у світі та любов один до одного.

Панівалькова закликає кожен день робити хоча б маленькі, але важливі кроки до встановлення миру в житті, пише ВЕЖА.

Цього року група була в дебютному європейському турі. Панівалькова відвідала 16 міст Польщі, Німеччини, Нідерландів, Люксембургу та Фінляндії. Дізнайтесь більше яким видався перший європейський тур групи, про те, від чого доводиться відмовлятися дівчам з «Panivalkova» задля роботи, те, чи існує дружба у колективі, а також, що означає популярність для дівчат.

– Якими своїми крайніми роботами/проектами пишаєтесь? Що хотіли б виділити та чому?

– Ми пишаємось новою піснею «Космополітік», головна ідея якої — єдність і рівність всіх людей на Землі, незалежно від раси чи віросповідання. В цій пісні ми поєднали звучання етнічних інструментів різних народів (індійські табли і фісгармонія, японська флейта-сякухаті, африканське джембе, українська бандура) та класичні віолончель і альт. Ще нам пощастило залучити до запису пісні відомого індійського мультиінструменталіста – Дрю Нанку. Наразі це найбільший наш проект, який ще й задокументований у відеокліпі.

– Цього року команда була у своєму першому європейському турі. Яким для Вас став цей досвід? Що найскладніше було? Який концерт найбільше сподобався та запам’ятався? Де найтепліше приймали?

– Це був дуже крутий тур і досвід для нас. Ми поїхали з нашим директором Ольгою Івановою на бусі, як справжні «бродячі» артисти. Відвідали Польщу, Німеччину, Люксембург, Нідерланди. Разом, як дружня команда, за собою носили всі свої інструменти, спали де було місце, готували їжу, знайомились з людьми, роздивлялись архітектуру — і все це знімали на відео. На просторах Інтернету є міні-фільм про наш тур, це дуже смішно, подивіться!

– Яка аудиторія збиралась на концертах за кордоном?

– За кордоном до нас приходили й українська діаспора та місцеві жителі. Бували концерти без жодного українця, і ми розповідали англійською про що зараз буде пісня. До туру нам здавалося, що через мовний бар’єр буде важко знайти контакт з європейською аудиторією, але ні, – ми розуміли один одного на рівні емоцій та відчуттів.

– Ваш гурт та музика – це особливий формат. Хто працює над створенням як образів, так і музичним репертуаром?

– Ми самі працюємо над створенням музичного репертуару, його основи. Коли справа доходить до аранжування чи запису, ми можемо запросити інших музикантів на запис, якщо потрібен альт, бас, віолончель, флейта, литаври та інше. Щодо візуальних образів, ми працюємо в команді зі стилістами, наразі це українське ательє «MAKI» і його дизайнер Макар Ципан.

– Які найдивніші чи найцікавіші листи надходили Вам від шанувальників?

– Нам часто пишуть слова підтримки, скидають кавери на наші пісні. І це завжди дивує нас. Так приємно розуміти, що ми робимо щось корисне, піднімаємо слухачам настрій та самооцінку. Кілька років тому ми збирали гроші на запис альбому «ДОНТВОРІ» і він вийшов таким крутим тільки завдяки підпримці слухачів і друзів

– Чи порівнюють Ваш гурт з іншими українським колективами? Як Ви ставитесь до порівнянь?

– Багато порівнюють, бо людська натура в принципі схильна до порівнянь. Людям здається, що так можна краще зрозуміти чи пояснити будь-які явища чи твори. Ми до порівнянь звикли, але хотілося щоб людина більше аналізувала і заглиблювалась в нашу музику, і музику тих, з ким вона нас асоціює. Це точно принесе вам більше задоволення, ніж порівняння.

– Багато артистів, котрі часто гастролюють і працюють 24/24 кажуть, що чимось потрібно жертвувати у житті заради успіху на цій ниві. Чи жертвуєте чимось для музичної кар’єри?

– Як і всі ці люди, по-перше, – сном, сніданком, вільним часом, спілкуванням. Бувають дні-тижні, коли ми додому приходимо тільки щоб впасти і поспати, а прокинувшись, біжимо у справах. Ми майже не буваємо на концертах наших друзів, і в нас було 10 днів відпустки в цьому році.

– Чи існує дружба всередині колективу, чи роботі стосунки?

– У нас є свої легкі та важкі періоди, але ми завжди тримаємо планку, знаходимо підхід один до одного та відверто висловлюємо свої думки. Щирість та вміння працювати над помилками є необхідним для будь-якого коллективу.

– Що для вас популярність? Та як надалі планує розвиватись гурт «Рanivalkova»?

– В наших планах – завершити тур «Космополітік» гучним і красивим концертом у Києві 9 грудня, випустити дві відеороботи до кінця цього року і відвідати декілька європейських шоукейсів. Ми спокійно ходимо по вулицях, нас деколи пізнають, але це не можна назвати популярністю в широкому сенсі цього слова.

– Які асоціації з Івано-Франківськом?

– У нас є знайомий музикант, котрий написав дуже красиву пісню, і ми завжди наспівуємо: «Вперед, ранковий Франківськ…», – коли їдемо до вас. Пошукайте пісню «Нічні хвилі» гурту «Лорелея» в Інтернеті, і вона назавжди лишиться в вашому серці. Також у Франківську ми познайомились з дивовижними людьми: соціально активнимим, впевненними у собі, котрі несуть свою правду у світ. Франківськ — це локомотив, якому дай волю — змінить Україну.