Парамедики пояснюють, чому не можна наносити пантенол на сонячні опіки


Попереду літо, пляж і сонечко. Втім, часто в погоні за красивою засмагою ми отримуємо сонячні опіки. Тоді відразу ж шукаємо чим порятуватися.

Всеукраїнська Спілка Парамедиків оприлюднила пояснення, чому не варто використовувати пантенол відразу після сонячних опіків.

Давайте детально подивимося на склад цього засобу.

Отже, основна речовина — Декспантенол — провітамін B₅, похідна форма і спиртовий аналог пантотенової кислоти. У процесі метаболізму в організмі декспантенол окислюється до пантотенової кислоти, що має регенеруючу, дерматопротекторну дію.

Допоміжні речовини:
1. Спирт цетостеариловий (тип А) эмульгирований — сприяє однорідності розчину.
2. Макроголгліцерол кокоат — поверхнево-активна речовина, регулює піноутворення
3. Метилпарабен (Е218) — консервант
4. Пропиленгликоль — розчинник, має бактерицидні властивості
5. Калия дигидрофосфат -регулює кислотність середовища
6. Натрій фосфат додекагідрат — допоміжна речовина
7. Вода очищенна
8. Тетрафторетан — забезпечує холод

Декспантенол відновлює шкіру. Так! Бінго! Так і написано на упаковці - ранозагоюючий засіб. Там не написано протиопіковий. Рана починає загоююватися приблизно з 5-го дня, а іноді і пізніше. Тому доцільно використовувати пантенол лише з 5-го дня.

Спирт цетостеариловий — використовують у виробництві кремів і мазей та в косметиці як загусник (збільшення в’язкості емульсій підвищує їх стабільність). Це вже дуже і дуже діє негативно на опікову рану!!!
Такий спирт не є токсичним, але відомі несприятливі реакції (контактна кропив’янка та реакції гіперчутливості). Несумісний із сильними окиснювачами і кислотами.
Інші допоміжні речовини не потребують коментарів, за виключенням води та тетрафторетану. Якби в цьому чудо засобі були присутні лише дві речовини — вода та тетрафторетан то він би дійсно називався спрей протиопіковий.

Для будь-якого опіку нам потрібно рану зволодити і охолодити. І все. Нажаль пантенол не робить ні перше, ні друге.

І на останок. Без хімії, лише фізика. Наносячи на рану, гарячу рану, пантенол, ви перекриваєте єдиний вірний шлях для охолодження цієї рани. Їй немає куди віддавати тепло, лише всередину, поглиблюючи опік.

Будьте обачні, дотримуйтесь правил перебування на сонці, та насолоджуйтесь літнім теплом.