Парламент дозволив Івано-Франківську створити ОТГ


Верховна Рада України ухвалила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» (№ 6466).

Завдяки прийняттю цього документа буде розблоковано процес приєднання громад до міст обласного значення і вийде на завершальний етап добровільне об’єднання територіальних громад. Закон набуває чинності з 1 травня 2018 року.

Відповідно до законодавчих змін повноваження сільської, селищної ради, її виконавчого комітету та сільського, селищного голови територіальної громади, що приєдналася до міської об’єднаної територіальної громади, припиняються з дня набрання чинності рішенням сільської, селищної ради та рішенням міської ради об’єднаної територіальної громади про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади. З моменту припинення повноважень сільської, селищної ради повноваження міської ради поширюються на територію територіальної громади, що приєдналася до міської об’єднаної територіальної громади.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук звернув увагу, що ще з 2014 року Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, в основу якої лягли напрацювання Асоціації міст України, передбачено рівні можливості щодо наповнення місцевих бюджетів, фінансову самодостатність органів місцевого самоврядування, рівнодоступність жителів громад до процесу децентралізації. Завдяки прийняттю закону про добровільне приєднання територіальних громад сіл, селищ до міст обласного значення буде розблоковано процес приєднання громад до міст обласного значення. І, схоже, розпочнеться завершальний етап добровільного об’єднання територіальних громад. Тобто наступним кроком може стати перетворення усіх населених пунктів в ОТГ.

«Нині значно якісніше надають послуги у містах обласного значення, ніж у навколишніх селах. – підкреслив Юрій Стефанчук. – А ті села, що розташовані біля міст обласного значення, і добре почуваються у фінансовому сенсі, завдячують найперше своїм природнім ресурсам та впливу розвинутої інфраструктури міст. Адже для інвесторів є привабливими ті території, поблизу яких є аеропорти, де є залізничні й автотранспортні розв’язки.» На думку експерта, приміські населені пункти й міста обласного значення нестимуть спільно відповідальність за процес, який передбачено новим законом, оскільки це дасть їм можливість рівноправно розвивати свої території. ОТГ з центрами у містах обласного значення матимуть ширші можливості економічного зростання.

Законом також визначено, що до проведення чергових місцевих виборів у разі приєднання до територіальних громад міст обласного значення вибори голів ОТГ не проводитимуть, а головою об’єднаної громади вважається міський голова міста, до територіальної громади якого відбулося приєднання. Це рішення запобігає проведенню перманентних виборів, підкреслив Юрій Стефанчук.