Пасажирів потягів будуть реєструвати в базі розшуку МВС України


МВС ініціює внесення до з / д квитків паспортних даних пасажирів з подальшою реєстрацією їх в інформаційно - пошуковій системі "Розшук - Магістраль" .

МВС рекомендувало Державної адміністрації залізничного транспорту "Укрзалізниця" вносити до проїзний квиток паспортні дані пасажира, повідомляє ZN.UA

Як йдеться в листі начальника департаменту транспортної міліції МВС В'ячеслава Писаренко гендиректору " Укрзалізниці " Сергію Болоболін , МВС хоче у своїй роботі скористатися досвідом Росії і Білорусі та вносити дані з проїзних документів всіх пасажирів в спеціалізовану інформаційно - пошукову систему "Розшук - Магістраль" .

Для повноцінного функціонування цієї системи необхідно , щоб у проїзному квитку вказувалося не тільки ПІБ пасажира , а й серія та номер документів , що засвідчують його особу.

Ці дані система "Розшук - Магістраль" в автоматичному режимі буде зіставляти з інформацією про розшукуваних осіб . Це дозволить МВС оперативніше реагувати на загрози тероризму та інших правопорушень на залізничному транспорті.

Також у листі підкреслюється , що вказані дії жодним чином не відносяться до оперативно- розшукових заходів і не порушують українське законодавство .

Гельсінська спілка вимагає притягнути до відповідальності " Укрзалізницю " за незаконний збір та зберігання персональних даних громадян, а вже накопичені персональні дані знищити . Програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк повідомив, що організація планує звернутися до " Укрзалізниці " для того, щоб вона знищила всі збережені персональні дані , а також подати колективний позов і вимагати, крім вилучення персональної інформації , притягнути до відповідальності і саму " Укрзалізницю " .