Перед святами на Прикарпатті найбільше подорожчали овочі


За даними Державної служби статистики, інфляція у грудні 2018р. порівняно з попереднім місяцем в Україні становила 0,8%, за рік у цілому – 9,8%, в області – 0,4% та 9,1% відповідно.

Приріст споживчих цін у грудні 2018р. зафіксовано в усіх регіонах країни: від 0,2–0,7% у м.Києві, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Волинській, Хмельницькій, Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Сумській, Херсонській областях до 0,8–1,5% у Дніпропетровській, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій, Полтавській, Харківській, Вінницькій, Луганській, Черкаській, Закарпатській, Одеській, Львівській та Донецькій областях. Про це інформує Головне управління статистики.

На споживчому ринку області в грудні 2018р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,5%. Найбільше (на 11,6%) подорожчали овочі. На 5,4–1,5% зросли ціни на молоко та молочні продукти, маргарин, масло, макаронні вироби, рибу та продукти з риби. Водночас на 3,2–1,2% подешевшали яйця, олія соняшникова, свинина, фрукти.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% відбулося за рахунок підвищення цін на скраплений газ на 5,1%, тарифів на каналізацію – на 7,9%, водопостачання – на 3,4%.

Зниження цін на транспорт у цілому на 2,2% спричинено здешевленням палива та мастил на 6,4%. Разом з тим на 1,0% подорожчав проїзд у автодорожньому пасажирському транспорті.