Перехід з минулого:Чи потрібні Франківську наземні або підземні переходи?


Збудувати підземний або надземний пішохідний перехід запропонував депутат Івано-Франківської міськради Володимир Кушнір на своєму окрузі. Для цього вже навіть виділили 100 тисяч гривень з міського бюджету.

Однак директор комунального департаменту виступив категорично проти, мотивуючи це тим, що в Європі, навпаки, позбуваються таких переходів, пише Галицький кореспондент.

Давня історія

Вже роками в Івано-Франківську час від часу порушується питання будівництва підземних переходів. Раніше їх пропонували будувати біля центрального входу до залізничного вокзалу, ринку та в інших проблемних місцях. А у 2013 році міська рада навіть була дала дозвіл на розроблення документації з будівництва у центральній частині міста кількох підземних перехідних галерей з пішохідними переходами.

Фірма «Станіславтрансбуд» мала будувати такі інженерні споруди на перехрестях Привокзальної площі і вулиці Лепкого, вулиць Дністровської – Галицької – Новгородської, площ Ринок і Міцкевича – вулиць Лесі Українки і Сотника Мартинця; Вічевого майдану – вулиць Незалежності – Шашкевича – Вітовського – Січових Стрільців. А фірма «Лекс Сервіс Центр» – на вул. Незалежності, від будинку №43 до будинку № 99. Крім того, депутати додали до цього списку ще кілька таких об’єктів на перехрестях з Грюнвальдською, Бельведерською і Василя Вишиваного.

Тоді далі дозволів справа не дійшла. Згодом тодішній керівник департаменту містобудування та архітектури Володимир Гайдар пояснив, що будівництво таких підземних переходів надто проблемне – потрібно переносити всі комунікації. До того ж, руйнуються підземні пласти, які можуть або забирати підземну воду від фундаментів, або навпаки – підтягувати. Тому це може сприяти руйнуванню будинків.

Перехід біля дому

Однак нещодавно на засіданні бюджетної комісії міськради депутат Володимир Кушнір знову підняв цю тему. Він заявив, що будівництво моста на Пасічну – це добре, але він Івано-Франківську не допоможе, а відтак запропонував почати будувати підземні переходи.

Депутат вважає, що це єдиний спосіб подолати затори на дорогах. Будівництво першого такого переходу Кушнір пропонує розпочати на вул. Коновальця біля магазину «Велмарт», що на його виборчому окрузі. Мовляв, якщо люди там не будуть переходити через дорогу, то автоматично не буде заторів. Так, на його думку, варто зробити і в Пасічній та інших проблемних місцях.

Члени комісії не заперечили проти такої ідеї, однак зазначили, що це буде дорого. Вони запропонували розробити проект не тільки підземного, а й надземного переходу. На роботи з виготовлення проектів вирішили передбачити 100 тис. грн. для управління капітального будівництва (УКБ). А щоб ці переходи могли принести місту прибуток, у них планують розміщувати торгові приміщення.

Голова бюджетної комісії Роман Онуфріїв зазначив, що загалом ідея хороша, але спершу потрібно зробити проект, щоб визначити, які переходи кращі: підземні чи надземні.

«Запропонував, щоб фахівці опрацювали, чи це доцільно, чи ні. Я просто тут живу і бачу, що є проблеми з пішохідними переходами. Якщо потрібно, то ми з депутатами будемо думати, чи виділяти кошти на це», – пояснив свою позицію Володимир Кушнір.

Однак згодом додав, що цього року з міського бюджету виділять кошти на встановлення світлофора на цій ділянці дороги. Тому, можливо, він вирішить всі проблеми, і підземного чи надземного переходів вже буде не потрібно. Проте фахівці таки мають опрацювати це питання.

Категорично проти

Після оприлюднення цієї інформації директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак заявив, що такого переходу в місті не буде. Він пояснив, що основним підходом при плануванні міської інфраструктури є доступність. Натомість підземні переходи створюють великі незручності для значної частини мешканців.

Маломобільними в місті є близько 30% жителів. Це не тільки люди на інвалідних візках, а й старші люди, яким важко ходити по таких сходах, батьки з візочками тощо. До того ж, як зауважив головний комунальник, підземні переходи – це розплідник бандитизму і антисанітарії. Там часто грабують перехожих і збираються безхатьки.

«Підземні переходи для такого маленького містечка – марне витрачання коштів. Це економічно недоцільно. Їх категорично не можна будувати, тому ми не будемо такі об’єкти проектувати і робити», – наголосив директор департаменту.

За словами Смушака, європейські міста вже давно почали відмовлятися від підземних переходів. Вони їх засипають і натомість створюють підняті переходи, антикишені, острівці безпеки тощо. «А ми будемо повертатися в Радянський Союз і будувати підземні переходи?.. Це нелогічно! Тим паче, в районі «Велмарту», де нема великого потоку транспорту. Думаю, що управління капітального будівництва також не робитиме цього. З точки зору розвитку інфраструктури та урбаністики це погане і несучасне рішення», – підкреслив він.

Що ж стосується будівництва не підземного, а надземного переходу, то й таке рішення головний комунальник міста вважає недоцільним. Мовляв, хто хоч раз проходив через такий перехід на залізничному вокзалі, той зрозуміє. Там важко здоровій людині в нормальну погоду йти, не те що хворій чи з візком взимку, коли намерзає лід.

«Ідеї будівництва таких переходів час від часу виникають, але добре, що не втілюються в життя. Крім всіх цих причин, будівництво підземного переходу – це дуже дорого. Треба десь п’ять мільйонів. Тому доки ми будемо працювати тут, доти категорично виступатимемо проти», – резюмував Смушак.

Забаганки депутатів

Начальник УКБ Роман Галіпчак сказав, що 100 тисяч на розробку проектів не вистачить. Наразі спеціалісти ще опрацьовують можливість будівництва підземного переходу на вул. Коновальця, вивчають, які там є комунікації та на якій глибині.

«Ми робимо геодезичну зйомку, щоб знати, з чим стикнемося. Ще не знаємо, який саме проект треба робити. Якщо не буде можливості будувати підземний перехід, то думатимемо над надземним. Останній має бути на висоті десь 4,5 метра. Також не знаємо, чи вдасться такий зробити. Тому будемо вивчати, чи він взагалі потрібний і хто буде на таку висоту підніматися», – розповів Галіпчак.

Він зазначив, що всі 100 тис. грн. управління зараз не використає. На перших етапах воно витратить десь 20 тисяч, а далі все залежатиме від ситуації. «Ми хочемо зрозуміти, що твориться на цій ділянці. Добре, що депутати хочуть, але ми не можемо втілити в життя всі їхні забаганки», – наголосив начальник УКБ.