Перевалили півмільйонний рубіж: На Франківщині завершили збирання хліба


Напередодні Дня Незалежності сільгосппідприємства Прикарпаття прозвітували про завершення збору ранніх зернових і зернобобових культур. Тож на урочистості запланували Обжинки.

Приміром, районне "Свято хліба та єднання" 25 серпня відбудеться в Городенківському районі, який цьогоріч є лідером за результатами збору ранніх культур із середнім показником урожайності 60 ц/га (при середньообласному 48,4 ц/га). Підсумки жнив підіб'ють на базі передової агрофірми "Вільхівці". Підприємства, яке з року в рік нарощує обсяги виробництва та зберігання сільгосппродукції та розвиває соціальну сферу в селах, де орендує землі, пише Голос України.

Середня врожайність озимої пшениці на Прикарпатті цьогоріч нижча від минулорічної на 2 ц і становить 51,7 ц/га. На рівні - врожайність ярої пшениці - 40,7 ц/га. Гірше зародило жито - 30,1 ц/га (у 2018-му - 35,2 ц/га).

Повністю зібрано озимий ячмінь, за середньої урожайності 51,4 ц/га (торік - 51,9 ц/га). Ярого молотили по 45,9 ц/га, на 5 ц більше, ніж у 2018-му.

Урожайність гороху - 26,2 ц/га, на 3,5 ц нижча від минулорічної. На стільки ж гірші показники щодо вівса - 28,7 ц/га. Однак ці культури не займали великих площ, тож не були визначальними при підсумковій середній урожайності.

Обмолотили озимий ріпак, по 27,4 ц/га на круг, що нижче від минулорічних показників на 5 ц. Зате вал більший, ніж торік, позаяк площі під цією олійною культурою збільшені на третину.

"Підсумками збору ранніх зернових та зернобобових культур задоволені, навіть попри дещо нижчі показники врожайності. Адже погодні умови навесні були геть несприятливими для сільського господарства. Затяжні дощі, здавалося, зведуть нанівець працю аграріїв. Деякі площі вимокли, багато полів не встигли тоді належно обробити. Та й під час жнив були зливи. Ще й досі на одну із площ Коломийського району не може заїхати техніка для обмолоту. Зате радує, що хлібні культури зародили, зерно має високі хлібопекарські якості. А це головне", - підсумовує директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Іван Андріїшин.